Mediji civilnog društva su mediji zajednice i njihov rad počiva na odgovornosti prema zajednici. Oni su ujedno i poslednja ostrva slobodnog novinarstva u Srbiji, ocenjeno je na jednom od panela koji je održan u okviru obeležavanja 15 godina rada TV Forum, a na kome je ocenjeno da od pritisaka vlasti nijedan medij nije pošteđen.

Mediji civilnog sektora – zašto su medijima važni građani i građanke i zašto su građanima i građankama važni mediji, naziv je jednog od panela koji je održan u okviru konferencije „Mediji u Srbiji – kontrolori i poslušnici“, kojom je TV Forum obeležila 15 godina postojanja. Urednici tri medija civilnog društva su pričali o iskustvima i načinima rada, koji se zasniva na odgovornosti prema lokalnim zajednicama.
Mediji, novinari i novinarke postoje zbog zajednice, a ne zajednica zbog nas, novinara i novinarki. Mi smo najčešće njihov glas, glas onih koji se ne čuju i glas onih koji su sastavni deo našeg društva, a jako često su nevidljivi – istakla je vlasnica i urednica portala „Storyteller“ iz Maglića, Vladimira Dorčova Valtnerova.
U mnogim lokalnim sredinama takvi mediji su ostali jedini bastioni slobodnog novinarstva i jedini glas građana u pravom smislu te reči – dodao je urednik informativnog programa TV Forum Vladimir Malešić.

Uz TV Forum, portal „Freemedia“ iz Novog Pazara je jedan od retkih medija koji se bavi pitanjem rodne ravnopravnosti i potrebama i problemima žena.
Ženama se u jednoj patrijarhalnoj sredini retko ko bavi. Žene se u našem gradu retko pitaju za mišljenje i stav o bilo čemu. Ako radimo najobičniju anketu na ulicama Novog Pazara, retko ćemo sresti ženu koja je spremna da javno iznese svoje mišljenje – kaže vlasnica i urednica portala „Freemedia“ Amela Bajrović.

Nezavisnost, objektivnost i profesionalizam u radu su odlike na kojima počivaju mediji civilnog društva. Baš zbog toga često su izloženi raznim pritiscima.
Za godinu i po rada, imali smo dva velika pritiska. Jedan je došao od kolega, a drugi je došao od jedne političke stranke koja još uvek preti sudskom tužbom – navela je primere urednica portala Frimedija, dok je urednik TV Forum naveo da je bilo direktnih pretnji, ulazaka u televiziju i ocenio da bio medij civilnog društva ili komercijalni, pritisci se ne mogu izbeći.
Ignorisanje, nepozivanje na događaje, neodgovaranje na pozive, mejlove, na novinarska pitanja, to jeste pritisak – objašnjava Vladimira koja je imala i lične pretnje koje su se odnosile na ugrožavanje njene fizičke bezbednosti, što je prijavila policiji.

Mediji civilnog društva su vrlo često pokretači promena u svojim regionima i lokalnim zajednicama, a uglavnom podržavaju i inicijative građana i građanki koje za cilj imaju poboljšanje uslova života i rešavanje raznih komunalnih, ekoloških i drugih problema, ocenjeno je na panelu koji je okupio prijatelje TV Forum – novinare i novinarke iz drugih gradova, organizacija civilnog društva, ali i predstavnike javnih ustanova i organizacija.

Video prilog pogledajte ovde.