Važan jubilej, 15 godina rada, Televizija Forum je obeležila konferencijom „Mediji u Srbiji – kontrolori i poslušnici“ na kojoj se kroz tri panela govorilo o slobodi medija, upotrebi i primeni rodno osetljivog jezika i ulozi civilnih medija u društvu. Кonferencija je organizovana uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji uz prisustvo novinara i novinarki lokalnih medija, predstavnika i predstavnica novinarskih udruženja, ustanova i organizacija iz Prijepolja i regiona.

Otvarajući konferenciju predsednica UO Foruma žena Prijepolja i direktorka i glavna i odgovorna urednica TV Forum Mileva Malešić zhavalila se u ime kolektiva televizije svim prisutnim prijateljima i prijateljicama ove medijske kuće koji su svih ovih 15 godina podrška u radu i naporima da ostanemo službi javnog interesa graćana i građanki Prijepolja.

Od kada je medija, pritisci na novinare i novinarke postoje i uvek su nosioci moći pokušavali njihov rad da stave u službu privatnih, umesto javnih interesa rečeno je na prvom panelu pod nazivom „Medijske slobode – uslov poštovanja ljudskih prava i demokratizacije društva“. Prema podacima NUNS-a od aprila ove godine, nakon pogoršanja situacije na Кosovu i nakon masovinih ubistava u maju, broj napada novinare i novinarke se veoma povećao i do sada je prijavljeno 146 napada i pritisaka.

To samo govori o atmosferi u društvu. Novinari su tu prvi na udaru i moraju sve to da istrpe i da nastave da rade svoj posao u javnom interesu, a to nije ni malo lako. Ono što mi takođe beležimo su pritisci nosilaca državnih funkcija, a godinama unazad 30% pritisaka dolazi upravo od njih i to stvara jednu atmosferu nekažnjivosti i otvorenog napada na novinare – istakla je generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović.

Osim različitih pritisaka, na poziciju zaposlenih u novinarskoj profesiji dodatno utiču i različiti ekonomski faktori poput niskih primanja, ugovori na određeno, finansijska zavisnost od novca iz državnog ili lokalnog budžeta koji dodatno slabe položaj novinara i novinarki u Srbiji.

Ekonomska situacija i stabilnost novinarskog posla u Srbiji u ovom trenutku je očajna, ne računajući neke društveno-političke radnike koji sebe nazivaju novinarima koji rade mimo svih principa novinarskog kodeksa i ljudskog poštenja, ali za velike pare. Izloženi smo pritiscima sa svih strana, političkim, ali i otvorenim i prikrivenim pritiscima menadžerskig struktura raznih kompanija koje čim se pojavi istina koja im ne ide u prilog ukidaju saradnju – naveo je potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić.

Predlog zakona o javnom informisanju i medijima koji će se uskoro naći na dnevnom redu Narodne skupštine, naišao je na reagovanja novinarskih udruženja zbog spornih odredbi koje daju prostor da država na indirektan način uđe u vlasništvo medija, što je u suprotnosti sa Medijskom strategijom.

Članovi 39. i 41. praktično omogućavaju preduzeću Telekom Srbija da bude vlasnik medija i produkcija, implikacije toga mogu da budu dalekosežne. Jedna od ranijih odredbi je govorila da takvo preduzeće ne sme da prima državnu pomoć, takva odredba je sada izbačena i praktično se otvara prostor da država indirektno opet uđe u vlasništvo medija – rekla je predsednica UO „Lokal pres-a“ Marija Obrenović.

Nekažnjivost ubistava ili težih krivičnih dela prema novinarima i novinarkama ostavljaju posledice i u ljudskom i u društvenom smislu. Način vođenja sudskog postupka u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije koji traje već osam i po godina je možda najbolji dokaz za to.

Tako je to kada se društvo ne obračuna sa tako jezivim ubistvima, ne samo Slavka Ćuruvije, odmah nego ostavite decenije iza toga i samo dobijete novu traumu i za društvo i za celo novinarstvo. Ali on nije jedini, mi imamo slučaj ubistva Milana Pantića koje nije ni došlo do suđenja, smrt Dade Vujasinović, bombu na prozoru Dejana Anastasijevića, paljenje kuće Milana Jovanovića, postoji suđenje, ali gde je presuda pet godina kasnije – istakao je urednik sajta „Cenzolovka“ Slavko Ćuruvija Fondacije Perica Gunjić, dodajući da izvršioce ovih dela štiti država.

Da su nezavisni i slobodni mediji neophodni da bi jedno društvu bilo demokrtasko, ali i da se ta sloboda sistemski, prikriveno, a vrlo često i otvoreno ugrožava sada više nego ikada, saglasni su učesnici i učesnice konferencije, ali i da su građani i građanke ti koji mogu menjati sistem.

Video pogledajte OVDE.