U organizaciji Švedske fondacije „Кvina til Кvina“ održan je godišnji sastanak petnaestak partnerskih organizacija koje se bave pitanjima rodnozasnovanog nasilja, ekonomskim pravima žena i pitanjima mirovnih i bezebedonosnih politika. U četvorodnevnom radu, na Borskom jezeru, učestvovale su i predstavnice Foruma žena Prijepolja.

Pored bilateralne saradnje Fondacija „Кvina til Кvina“ neguje zajedničke sastanke radi upoznavanja i razmene iskustava svih partnerskih organizacija, kao i planiranja narednih aktivnosti.

Cilj ovog okupljanja je da provedemo neko vreme zajedno, da zajednički razmišljamo i propitujemo društvo koje nas okružuje – šta mi u stvari u tom društvu uspevamo da pomerimo, promenimo, čemu pružamo otpor, koja je naša uloga u svemu tome, kaže Tamara Šmidling, programska koordinatorka „Кvina til Кvina“ organizacije u Srbiji.

Pored edukatinih sadržaja koji su ponuđeni učesnicama, razgovarano je i o aktuelnom stanju ženskih organizacija i ženskog pokreta u Srbiji. Veoma je zanimljivo bilo čuti sa kojim se problemima susreću, kako se nose sa njima i u kakvom su raspoloženju došle na sastanak.

Ja bih rekla da su članice organizacija sa kojima sarađujemo jedna od grupa koje su izložene konstantnim pritiscima i iz lokalnih sredina i sa različitih nivoa vlasti, prvenstveno zbog toga što teme i politička pitanja koja pokreću nisu dobrodošli. Takvi pritisci su ono na šta su one navikle i sa čim se stalno susreću. Ove godine, s obzirom na sva dešavanja početkom maja, dva grozna masakra koja su se desila u 48 sati i sve ono su oni proizveli jako je uticao na naše koleginice, tako da mogu reći da smo se ovde okupile sa jednom posebnom težinom. Sa jedne strane sa osećajem odgovornosti da nešto mora da se menja i da stvari moraju drugačije da funkcionišu, a sa druge da je to zaista jako uticalo na svaku od nas lično i na naše organizacije, da smo uzdrmane tim izlivom nasilja. Naravno, možemo dalje da analiziramo odakle toliko nasilje, ali ono što je činjenica jeste da se ono nije pojavilo samo tek tako. Postoji u našem društvu dosta stvari na koje ove žene ukazuju već jako dugo, što generiše takve stvari. Došle smo sa jednom posebnom težinom, dodatnim pritiskom i stresom na ovaj skup – zaključuje Tamara Šmidling.

Fondacija „Кvina til Кvina“ ove godine obeležava 30 godina od osnivanja i rada. Sastanak je iskorišćen i za sećanje učesnica na prve susrete i saradnju sa ovom fondacijom koja pored zapadnog Balkana radi i u drugim delovima sveta. Forum žena Prijepolja, sa prekidima, beleži saradnju za ovom Fondacijom od 2011. godine.

Video prilog pogledajte OVDE