Novinarke su izložene napadima i pretnjama i na internetu i u stvarnosti, zbog toga što su žene i zato što najčešće izveštavaju o važnim i osetljivim društvenim problemima. Prilika da se iz prve ruke čuje sa kakvim se izazovima, pretnjama i pritiscima novinarke svakodnevno suočavaju bila je tribina „Otporne i glasne“ koju su organizovali BeFem, CINS i КC Grad uz podršku Ambasade Кraljevine Holandije.

Prema visini i redovnosti zarada, radnom statusu, uslovima rada i mogućnostima rešavanja različitih važnih egzistencijalnih pitanja, položaj novinarske profesije je veoma težak. U medijima danas radi više novinarki nego novinara, ali su u manjem broju na uređivačkim i pozicijama odlučivanja.

Radi se o tome da novinarke pod jedan, imaju veoma male plate. Pod dva, nemaju pozicije moći, odnosno uređivačke pozicije koje uglavnom drže muškarci. Ono što kod novinarki takođe predstavlja problem je taj vid uznemiravanja koji one svakodnevno trpe da li na terenu, od kolega ili sagovornika, jer mi živimo u takvom jednom sistemu gde je patrijarhat veoma izražen – istakla je novinarka lista „Danas“Jelena Diković.

U novinarstvu žene moraju mnogo više da rade i dokazuju se da bi napredovale na poslu u odnosu na muške kolege, a istovremeno su za isti posao često manje plaćene od muškaraca, jedan je od zaključaka istraživanja CINS-a „Moraš da budeš superžena“ o položaju istraživačkih novinarki u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

U tom smislu, istraživanje pokazuje fine mehanizme pritisaka i svih naših borbi sakodnevno, čak i kad nismo svesne da se to dešava. Najjači utisak je upravo taj da moramo da se dokazujemo mnogo više nego naše muške kolege, da dokazujemo da mi to možemo, da smo pametne i da možemo sve to da postignemo, a sa druge strane da budemo svesne da nećemo moći da napredujemo onako kako zaslužujemo i da ćemo verovatno biti pod većim pritiskom i trpeti mnogo veće uvrede nego kolege muškarci – smatra novinarka CINS-a Dina Đorđević.

Кoliko je dodatni izazov biti novinarka u lokalnim medijima i manjim sredinama?

Smatram da nema neke velike razlike u položaju novinarki koje rade u nacionalnim i lokalnim medijima, samo što je neka vrsta specifičnosti lokalnih medija to što su to male sredine i možda je veći izazov baviti se temama koje podrazumevaju istraživački rad ili analizu, a koje mogu uticati na nekoga ko je u poziciji moći – rekla je novinarka TV Forum Mirela Fazlić.

Ambasador Кraljevine Holandije u Srbiji Joust Reintjes, istakao je da su novinari i novinarke glas žena širom sveta.

Oni nekada rizikuju živote kako bi izveštavali o problemima rodno zasnovanog nasilja, reproduktivnih prava i diskriminacije i opasnostima po žene tokom ratnih sukoba. Često budu suočeni sa napadima, zlostavljanjem i pretnjama, ali nastavljaju da donose važne fotografije i priče. To pokazuje i ova izložba na Кalemegdanu – dodao je Ambasador Reintjes.

Izložbu fotografija Otpornost – priče žena koje podstiču na promene posvećena ženskom otporu, u okviru koje je organizovana tribina, priredili su Fondacija World Press Photo i Кraljevina Holandija.

Video pogledajte OVDE.