Na svečanoj dodeli Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta – SEFEM uručila je priznanja dobitnicama nagrade „Anđelka Milić“ u 2023. godini. Za izuzetan i životni dorinos koji je ostvarila u stvaranju znanja iz oblasti rodnih i feminističkih studija i njihove primene u ženskom pokretu, kao i afirimaciji politika rodne ravnopravnosti u Srbiji, ove godine nagradu je dobila predsednica upravnog odbora „Foruma žena Prijepolja“ Mileva Malešić.

Nagrada pod imenom „Anđelka Milić“ ustanovljena je kako bi se odalo priznanje i sačuvala uspomena na naučni doprinos i feministički aktivizam akdemkinje, profesorke Filozofskog fakulteta i doktorke sociologije Anđelke Milić.

Nagradu dodeljujemo osmi put i dodeljuje se ženama koje su ostvarile doprinos kako u akademskoj zajednici, tako i u aktivizmu i umetnosti u promovisanju feminističkog znanja i iskustva. Na taj način odajemo priznanje onim najboljim od nas koje su uložile svoj veliki trud i koje su na neki način doprinele u transformaciji sadašnjeg društva – istakla je na dodeli nagrada dr Lilijana Čičkarić, predsednica UO SEFEM-a.
Organizacija SEFEM postoji već deset godina sa ciljem unapređenja znanja, položaja, ali i prepoznavanja doprinosa onih koji se zalažu za rodnu ravnopravnost. Nagradu je ove godine dobilo sedam žena koje su svojim radom doprinele upravo ovim ciljevima u različitim društvenim sferama u Srbiji.

Ono što njih spaja su dve reči. Jedna je da su prve. Prve su pokrenule različite projekte, određene teme i progovorile na srpskom jeziku o tim temama. Druga reč koju bih posebno naglasila je doslednost. Svaka od njih je godinama i istrajno radila u svojim oblastima i sredinama i na taj način ne samo da je unapredila te oblasti već ih je i zadužila na jedan suštinski način. Nagrada za ovu godinu pokazuje da imamo pionirke i žene koje su jako dugo pokušavale i uspevale da naprave važnu razliku u svojim sredinama, ali i izvan njih u čitavoj Srbiji i Balkanu – zaključila je članica žirija dr Adriana Zaharijević.

Ovogodišnje dobitnice su predsednica UO Forum žena Prijepolja Mileva Malešić, Vera Кopicl i Silvia Dražić iz organizacije Rekonekcija, dr Zorana Antonijević, dr Кosana Beker, profesorka Fakulteta političkih nauka Кatarina Lončarević, prof. Vera Obradović Ljubinković. Nagrade se dodeljuju uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Video pogledajte OVDE.