Od početka ove godine ubijeno je osam žena, a prethodnih godina, u proseku svake dve nedelje, najbliži član porodice ubije jednu ženu u Srbiji. Udruženje FemPlatz iz Pančeva pokrenulo je kampanju „Кoja je sledeća“ za uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida u Srbiji. Nedavni slučaj ubistva dvogodišnje devojčice u Zaječaru, poslednji u nizu femicida, povod je za organizaciju protesta ispred Vlade Srbije, kako bi se uticalo na donosioce odluka da se ovakvo stanje promeni.

Osam od 10 žena u Srbiji ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice, a u poslednje tri godine dogodilo se najmanje 86 femicida. Кampanjom, ovo udruženje zahteva uspostavljanje nezavisnog tela koje će obezbediti prikupljanje podataka o femicidima i ujedno unaprediti rad institucija i sistem zaštite žena od nasilja.

Mi smo država u kojoj se femicidi broje iz medija i onda to analiziraju ženske nevladine organizacije. Na nivou Ujedinjenih nacija postoji preporuka da se uvedu ta tela. Oni ih zovu „Femicid watch“ mi smo predložile Telo za praćenje femicida, ali je navažnije da postoji jedno mesto na kom će se ovi podaci analizirati i gde ćemo moći da utvrdimo šta se dešava i ko je odgovoran – ističe programska direktorka Udruženja građanki „FemPlatz“ Кosana Beker.

U razvijanju modela za uspostavljenje tela za praćenje rodno zasnovanih ubistava žena u Srbiji u FemPlatz-u su se upravljale rezultatima istraživanja i raspoloživim resursima, a model je zasnovan i na primerima sličnih tela u Hrvatskoj i Gruziji, ali i prilagođen nacionalnom kontekstu.

Naš predlog je da to bude kod Zaštitnika građana, naravno da se obezbede posebni ljudski i finansijski resursi, da se uključe predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, pokrajinskog Ombudsmana, ženske nevladine organizacije, ekspertkinje koje se tom temom bave i da tako obezbedimo da to telo ima dovoljno ovlašćenja da ima uvid i dobije sve podatke, a da sa druge strane bude nezavisno i izađe sa preporukama i ne bude u okviru izvršne vlasti koja bi samu sebe tako kontrolisala – pojašnjava Кosana Beker.

Prošle godine zabeleženo je 27 ubistava žena u porodično partnerskom nasilju. Dostupna istraživanja pokazuju da je skoro svaki femicid mogao biti sprečen adekvatnim reagovanjem institucija. Nedavni slučaj ubistva dvogodišnje devojčice u Zaječaru, pokrenuo je ženske organizacije na proteste.

Volela bih da podsetim da ovaj slučaj nije ni blizu jedina situacija koja se desila, pre nekoliko meseci smo imali istu takvu situaciju ubistva devojčice. Кada pojedini mediji pišu o nezapamćenim tragedijama, to je samo pokazatelj koliko nam je kolektivno pamćenje kratko. Mi ćemo da izađemo ispred Vlade Srbije sa našim zahtevima. Imaćemo šetnju od zgrade Vlade do Narodne skupštine s obzirom da su to dva mesta na kojima bi ovi naši zahtevi mogli da se ispune ukoliko ih prihvate – dodaje Beker.

Zahtevi protesta zakazanih za subotu 25. februara, su da se uspostavi telo za borbu protiv femicida, definisanje femicida kao posebnog krivičnog dela, adkvatna i kompletna procena rizika od femicida kod svake prijave nasilja, pooštravanje uslova za dobijanje oružja.

Video pogledajte OVDE.