Osamdesete godine prošlog veka, novinarstvo u Prijepolju obeležio je dolazak novinarki u redakciju tadašnjeg Informativnog preduzeća „Polimlje“ u kojoj su do tada radili samo novinari. Fakultetski obrazovane novinarke u ovaj posao su unosile nove ideje i promene, otvarale razne i drugačije teme i ostavile dubok trag u ovoj profesiji.

Trebalo je skoro 50 godina od osnivanja prvih novina u Prijepolju, da u redakciju tadašnjeg Informativnog preduzeća „Polimlje“, u kojoj su do tada radili samo novinari dođe prva diplomirana novinarka Mileva Malešić. A, onda još deset godina, da postane urednica lista „Polimlje“. Za 29 godina rada u listu i radiju „Polimlje“ bila je novinarka, glavna i odgovorna urednica i direktorka. Zajedno sa svojom koleginicom Mirjanom Tešević, 2008. godine pokrenula je prvu televiziju sa informativnim programom u Prijepolju – TV Forum.

Osim spikerke radio Polimlja Zdravke Lazović Žikić i sekretarke redakcije Nade Ristić, svi drugi u redakciji i saradnici su bili muškarci. Trebalo je prvo da se upoznam sa sredinom u koju sam došla, sa situacijom u samoj redakciji koja je zbog gašenja lista i rasturanja prethodne redakcije bila veoma napeta. Teško je bilo pokazati „novinarskim vukovima“ kako su sebe nazivale kolege, da i novinarke mogu imati oštro pero, oštar um i oko za zapažanje – priča o svojim počecima u Polimlju, direktorka TV Forum Mileva Malešić.

Osamdesetih godina u Polimlje su nastavile da dolaze obrazovane novinarke koje su dale svoj pečat i doprinos ovoj profesiji.

Interesantno je bilo da smo od nas koje smo radile u toj profesiji, nas tri, bile diplomirane novinarke, za razliku od kolega od kojih većina nisu imali tu školu. Imale smo pravo da se borimo za neke pozicije, zavisno od ambicija, ali u svakom slučaju smo ostavile veliki pečat. Prvo smo bile urednice i direktorke i inovatorke. Pravile smo autorske emisije, proširivale vidike i mislim da smo bile daleko hrabrije od kolega – smatra novinarka lista Polimlje Indira Hadžagić.

Nakon četrdeset godina rada, novinarka Polimlja Memnuna Cmiljanović mišljenja je da su novinarke najviše doprinele promenama unošenjem suptilnosti u novinarsko pisanje i otvaranjem tema o kojima se nije govorilo, poput tema o pravima i ravnopravnosti.

Кoliko su novinarke kroz drugačiji pristup temama, izborom sagovornika i sagovornica menjale obrasce u medijima, a time i u kulturi, jeziku i generalno prijepoljsku sredinu, prepoznaju sa ove vremenske distance i njihove kolege.

Nije se kod tih žena osećao strah od ovoga ili onoga, nego su pisale kako treba da se piše, to je moje mišljenje sada posle 30 godina – kaže nekadašnji direktor Polimlja Velibor Marinković dodajući da su novinarke u velikoj meri doprinele imidžu novina i radija Polimlja.  

Novinarka ili novinar bitno je da je profesionalac, mišljenja je novinar Polimlja u penziji Milan Cmiljanović.

Jedan novinar mora da poznaje zanat ali i da ima karakter i petlju, a tu su žene hrabrije – dodaje Cmiljanović.

Da su došle kao ukras, a ostavile dubok i značajan trag u ovoj profesiji utisak je novinara koji je svoj radni vek proveo u Polimlju Sretena Marušića.

Imale su više suštinski prilaz raznim temama, događajima i problemima. Mislim da su one pobedile – zaključuje Marušić.

U prijepoljskim medijima danas, više je novinarki, obrazovanih i posvećenih svojoj profesiji, spremnih da pokreću promene i nastave putem koji su utrle njihove koleginice.

Video prilog pogledajte ovde.