Prošlo je skoro 70 godina od kako je usvojen prvi Zakon o nasleđivanju, kojim je propisano da muškarci i žene mogu ravnopravno da dele imovinu. Tradicija i običajne norme su još uvek jači od Zakona, pa se žene mahom odriču svog dela imovine u korist muških srodnika. Ova, za žene nepovoljna praksa, mogla bi se prevazići konstantnom edukacijom žena i devojaka, smatra Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Običajne norme naspram zakonskih u velikoj su prednosti kad se pogleda statistika nasleđivanja imovine između žena i muškaraca. Zbog toga što nemaju imovinu na svoje ime, žene kroz život često budu ekonomski zavisne od bračnih partnera i drugih članova porodice.
Mi smo se nadali da je u novijem dobu ta tradicija postala relikt prošlosti, ali nije. I dalje često čujemo da će ženska deca otići u tuđu kuću, kako se već kaže „žensko dete tuđa sreća“ i da će postati deo tog domaćinstva. To je jedan od tradicionalnih običaja da žensko dete nosi miraz u muževljevu porodicu, a muško dete nasleđuje imovinu. To ima dalekosežne posledice, ne samo što ponavlja te tradicionalne štetne norme i uloge, već ima i posledice kasnije po život žena. One nemaju mogućnost da otvaraju biznis, one nemaju imovinu na svoje ime, one ustvari dolaze u domaćinstvo gde je muž vlasnik svega, a ono čega su one vlasnice ostavljaju u prethodnom domaćinstvu – kaže Milana Rikanović – direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Među mlađim generacijama postoje tendencije da se te tradicionalne norme menjaju. Međutim, to ne ide dovoljno brzo, smatra naša sagovornica.
Same žene i devojke se često odriču svoje imovine zarad ljubavi u porodici, zapravo one ne razmišljaju o svojim pravima i nizu problema ili mogućnosti koje gube time što se odriču imovine. Кontinuirana edukacija devojčica i žena da svako pravo nosi i neku mogućnost da se ta prava ostvare i da kada se odreknemo nekog prava, mi ustvari smanjujemo sebi u budućnosti mogućnosti da otvorimo biznis, da budemo poljopriovrednice na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu, da podelimo stan… Ovo žene i devojčice ne uzimaju u obzir kada se odriču svoje nasledne imovine, ali i imovine u braku u korist supružnika, dece i drugih muških članova porodice – pojašnjava Milana.

Žene danas imaju jednaka prava kao i muškarci u pogledu obrazovanja, planiranja porodice, prava na rad, kao i prava da za svoj rad budu plaćene. Takođe, žene imaju jednaka prava da nasleđuju imovinu i da sa njom raspolažu. Zašto je važno da ta prava ostvaruju i uživaju, biće reči i na konferenciji „Žene i nasleđivanje – patrijarhalni obrasci i prava“ koju Forum žena Prijepolja i UN Women organizuju 12. oktobra na Zlataru.

Video prilog pogledajte ovde.