Sve je više žena u Srbiji i svetu koje obolevaju od raka dojke, pa je samim tim i smrtnost povećana. Procenjuje se da će se u budućnosti svaka 15 žena razboleti od raka dojke. Zato su prevencija i rano otkrivanje ključ uspešnog lečenja ove bolesti, poručeno je na akciji „Tu smo za vas“, koja je održana ispred Doma kulture u okviru obleževanja Ružičastog oktobra, meseca borbe protiv raka dojke.

Podaci pokazuju da je rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Po broju, od 1.600 žena koje godišnje izgube borbu sa karcinomom dojke, Srbija je na prvom mestu u Evropi. Međutim, ako se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva. Na akciji u Prijepolju bile su i žene sa iskustvom u borbi sa rakom dojke. Sadika Sadikov i Snežana Todorović već dve godine žive bez ove bolesti i imaju samo jednu poruku za sve žene: da idu na kontolne preglede, barem jednom godišnje i da se ne dvoume.

Tim Savetovališta za žene obolele od raka dojke „Jefimija“, već 23 godine pruža podršku ženama Zlatiborskog okruga koje su u procesu lečenja, ili su izlečene od raka dojke. Solidarnost, razumevanje i podrška bitni su za konačan ishod borbe protiv ove opake bolesti.
Ako gledamo koliki je procenat naslednog faktora koji utiče na dobijanje raka dojke, to je 5 procenata. Veći procenat, koji utiče da se razbolimo, je način života – ističe predsednica Savetovališta „Jefimija“ Slavica Simić.

Onkološkinja Maja Gulan kaže da je najvažnije da se bolest otkrije na vreme i dodaje:
Кada je tumor mali i kada možemo operacijom da poštedimo dojku, da ne moramo da je uklonimo, onda kvalitetnom i adekvatnom terapijom i lečenjem, koje je sada individualno, možemo da utičemo da žena živi dugo i kvalitetno.

U Bolnici u Prijepolju, ženama je dostupan digitalni mamograf i ultrazuvčni pregled dojki.
Procenat maligniteta raka dojke raste u svetu, a procenti žena koje dolaze na pregled u Prijepolju padaju. Nekako nismo dobro uigrani što se toga tiče. Mnogo više dolaze žene iz Priboja i Nove Varoši, donekle i iz Sjenice – prenosi iskustva u radu radiolog Sead Sadiković.

Podršku akciji pružila je i lokalna samouprava.
Što se tiče zdravstvene zaštite, lokalna samouprava je ove godine izdvojila 20 miliona dinara, što znači da želimo da damo doprinos zdravstvenim ustanovama u Prijepolju, što se sve implicira na ono što je najbitnije, a to su naši građani – kaže članica Opštinskog veća Duška Bajić.

Akciju „Tu smo za vas“ zajednički su organizovali Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija“, Кancelarija za mlade opštine Prijepolje i Forum žena Prijepolja.

Video prilog pogledajte ovde.