Како унапредити безбедност жена на селу? Који су то проблеми који угрожавају њихово свакодневно функционисање и утичу на здравље жена? Како створити боље услове за развој сеоског туризма и повратак младих, само су неке од тема о којима се разговарало на састанку који су чланице Форума жена Пријепоља и Удружења „Каменогорке“ организовале са женама из Камене Горе.

На састанку је било речи о старењу и одумирању села које има veliki природни  потенцијал за развој сеоског туризма у општини Пријепоље. У селу на 1300 метара надморске висине, тешко се живи.

Путеви су лоши, воде током зиме и има, али лети вода представља велики проблем. Зими се путеви слабо одржавају, што отежава функционисање целог села, будући да је оно скоро пола године под снегом. Нешто што произведемо тешко можемо да продамо, пошто је пијаца далеко, а не постоји нека задруга која би откупљивала. Становништво је углавном старо и немоћно да било шта промени – јадикује рођена Каменогорка Стана Недић.

Ко нема свој аутомобил, до Пријепоља може једино таксијем, за који треба издвојити око 3.000 динара.

Поправка пута, изградња водовода, обезбеђивање јавног превоза и расвете само су неки од проблема чије би решавање унапредило нарушену безбедност Каменогорки.

Будући да не постоји расвета, да су путеви пуни рупа и камења, да у одређеним деловима села нема домета телефона, многе жене се плаше да изађу из куће када падне мрак. Струје често нестаје, а било је случајева да када дува јак ветар или услед удара грома дође до појаве пожара. Ватрогасци су далеко, а у селу не постоји никаква опрема, воде нема, куће су удаљене – шта жена може да уради сама у таквој ситуацији? – пита се Ирина Глушчевић, из Удружења „Каменогорке“.

Најтеже им пада што је сеоска амбуланта затворена пре две године.

Росанда Кијановић највише жали за медицинском сестром Сандром Рвовић, која је била у пола дана, у пола ноћи ту за све здравствене проблеме Каменогораца и није јој било тешко да болесне посети и код куће, а једном недељно је долазио и лекар. Већ две године, од како је почела епидемија коронавируса, сеоска амбуланта је затворена, а здравље Каменогораца и Каменогорки трпи.

Ирина Глушчевић каже да су код туриста честе појаве алергија, а постоји и бојазан од уједа змија – док се дође до болнице у Пријепољу, често може бити касно…

Састанак је одржан у етно домаћинству „Ружа“ у Каменој Гори, у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена на селу Златиборског округа“, а уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women и амбасаде Норвешке.