Зашто је креативност важна у предузетништву? Како бити испред конкуренције? Колико је важна иновативност и добар маркетинг за развој бизниса? Ово су само нека од питања о којима се говори на дводневном семинару „Од идеје до реализације“, који Форум жена Пријепоља организује за жене које планирају или су већ покренуле сопствени бизнис.

Економско оснаживање жена подразумева њихово равноправно укључивање на тржиште рада, што је могуће и покретањем сопственог посла, кроз развој добре бизнис идеје. На том путу потребне су им предузетничке вештине и нова знања, као и умрежавање са другим предузетницама.

Прво треба да детектујемо које су то особине бине кад улазимо у предузетништво. Неке особине имамо, док друге треба да развијемо или откријемо. Можда треба да уђемо у ортаклук са још неком женом па да их употпунимо. Потом прелазимо на креативност. У данашње време где смо претрпани информацијама и могућностима, креативност је најбољи начин како да развијамо свој бизнис. Жене са села се углавном нису сусретале са маркетингом и економијом, а то нам је важно ако мислимо да започнемо свој бизнис. Помињаћемо неке маркетиншке идеје које ће помоћи женама да коципирају свој почетни бизнис – истиче тренерица Тијана Секулић.

Акценат је на пољопривреди, занатству и туризму, као привредним гранама које су највећа шанса за покретање и развој предузетништва жена на селу.

Ове жене имају све те ресурсе, да тако кажем, а наше је да их усмеримо како да их употребе за свој бизнис. С обзиром на то да је група хетерогена, неке од њих су већ покренуле свој бизнис и размениће своја искуства. Ми имамо интерактивне вежбе кроз које учимо, а размена идеја, удруживање и умрежавање су кључни у женском бизнису – додаје Секулић.

Семинар је отворила заменица председнице Одбора за родну равноправност Скупштине општине Пријепоље Рада Дивац, која истиче да су овакве обуке од великог значаја за економско оснаживање жена, које је предуслов и за јачање родне равноправности у друштву. Она је истакла да жене на селу често и цео дан проводе у раду, а не добијају адекватну надокнаду за свој рад, а да су овакви семинари одлична прилика да стекну неопходна знања и вештине које ће им помоћи да постану успешне предузетнице.

Семинар „Од идеје до реализације“ је организовало Удружење Форум жена Пријепоља у оквиру пројекта „Економско оснаживање жена на селу“ уз подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије.