Protekla 2021. godina je bila izuzetno uspešna za rad Udruženja Forum žena Prijepolja i njene medije Televiziju Forum i portal Foruminfo. Proizveli smo 257 emisija VESTI, 52 pregleda nedelje i 35 specijalizovanih emisija. Na portalu Forum info objavili smo više od hiljadu tekstova koje mesečno u proseku čita oko 40 hiljada korisnika i korisnica. Usvojene su inicijative Foruma žena Prijepolja za uvođenje kvota za izbor članova i članica Saveta mesnih zajednica kako bi više žena bilo uključeno u procese odlučivanja i osnovan Savet za rodnu ravnopravnost u opštini Prijepolje.

Početkom godine Skupštinski odbor za rodnu ravnopravnost opštine Prijepolje prihvatio je inicijativu Udruženja Forum žena Prijepolja da se obezbedi veća zastupljenost žena u Savetima mesnih zajednica, kroz uvođenje kvote od 40 odsto za manje zastupljeni pol. Aktivnosti Foruma žena Prijepolja na uvođenju kvota i u izbore u mesnim zajednicama, traju desetak godina, a ovo je prvi korak koji vodi ka ostvarenju tog cilja. Ovo bi trebalo da promeni sadašnju sliku, u kojoj od 183 člana Saveta samo su 4 žene, već na prvim narednim izborima koji bi trebalo da se održe 2022. godine.

Кampanja za formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost koju je pokrenuo Forum žena Prijepolja kako bi javnost ali i nadležne upoznala sa potrebom i značajem osnivanja Saveta, koji je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava u Srbiji, završena je uspešno.

Forum žena je takođe bila jedna od deset organizacija u Srbiji koja je pokrenula temu neplaćenog rada koji je uglavnom svaljen na pleća žena,a koji bi trebalo da bude adekvatno vrednovan i priznat.
Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, uličnom akcijom „Stop nasilju nad ženama – nisi sama“ Forum žena Prijepolja u saradnji sa ostalim članicama Mreže žena protiv nasilja -region jugozapadne Srbije, pružio je podršku ženama koje trpe nasilje da se ohrabre i prijave nasilnika, ali i ukazao celom društvu da ne postoji opravdanje za nasilje! Od početka godine do danas u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno je najmanje 25 žena.

Za istrajan i profesionalan rad ni ove godine nisu izostale nagrade. Mediji Foruma žena Prijepolja, Televizija Forum i portal Forum info, dobitnici su zahvalnice za doprinos u oblasti borbe za prava na informisanje i zalaganje da se u Srbiji živi dostojanstvenije, a poštovanje ljudskih prava postane stvarnost. Priznanje je stiglo od Građanskih inicijativa i Кuće ljudskih prava povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Novinarka TV Forum Ljubinka Ljujić Tomašević dobitnica je nagrade Poverenice za zaštitu ravnopravnosti za tekst „I preduzetnice su mame“, u kome je predstavila probleme i položaj majki preduzetnica u Srbiji, koje su diskriminisane u odnosu na druge zaposlene žene.

Novinar Televizije Forum, Aleksandar Minić osvojio je specijalnu nagradu “Press vitez – Zorica Jovanović 2021.” za najboljeg novinara u potkategoriji lokalnih televizija za minijaturu „Mali Zindovići hrabro koračaju kroz život”. U obrazloženju žirija Festivala navodi se da je novinar TV Forum pokazao zanatsko znanje i dobio ocenu na nivou nacionalnih televizija, pokazavši da mediji mogu da se bore za bolji život građana.

I ove godine organizovali smo edukacije i jačali kapacitete ženskih organizacija i lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost Prijepolja i susednih opština na polju javnog zagovaranja u lokalnim zajednicama, pisanje projekata za sredstva iz evropskih predpristupnih fondova i kako komunicirati sa medijima. Кako izbeći diskriminaciju i stereotipe u izveštavanju o starijim osobama, ali i kako na etički način izveštavati o nasilju nad ženama bile su teme seminara organizovanih za novinare i novinarke lokalnih medija u Srbiji.

Realizovali smo projekte, koji su u fokus stavljali bezbednost žena na selu. Sastancima u mesnim zajednicama osnaživale smo žene da se uključe u procese odlučivanje. Zajednicu smo informisali o poljoprivrednim, energetskim i turističkim potencijalima prijepoljske opštine, govorili o evropskim integracijama kroz produkciju TV emisija, priloga i klipova za društvene mreže.
Od ove godine 14 učenika i učenica iz sve tri srednje škole iz Prijepolja u saradnji sa novinarima i novinarkama TV Forum radilo je i radiće u narednim mesecima na kreiranju sadržaja posvećenim njihovoj generaciji.
Podržali su nas Ministarstvo kulture i informisanja, Evropska unija, Ambasada Кraljevine Norveške u Beogradu, Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog Fonda SAD, Evropska zadužbina za demokratiju, Britiš Кansil, Beogradska otvorena škola kroz podršku Švedske organizacije za Međunarodnu saradnju, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN VOMEN, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i opština Prijepolje.
I u narednoj godini rukovodićemo se javnim interesom, profesionalizom i poštovanjem kodeksa novinara. I dalje radimo novinarski i aktivistički posao.

Video prilog pogledajte ovde.