Sramota, finansijska zavisnost, nedostatak podrške zajednice i primarne porodice, samo su neki od razloga zbog kojih žene u ruralnim područjima ne prijavljuju nasilje, čulo se na sastanku sa ženama u mesnoj zajednici Brodarevo. Sastanak je organizovalo Udruženje Forum žena Prijepolja u saradnji sa Udruženjem „Ekspanzija“, na kom je bilo reči o nasilju, načinima prijavljivanja, mehanizmima zaštite, ali i položaju žena na selu, nedostatku zdravstvenih, komunalnih i usluga javnog prevoza.

Nasilje je u velikoj meri zastupljeno u brodarevskom kraju, ali se o njemu retko govori – rečeno je na sastanku kome je pored predstavnica Centra za socijalni rad i Foruma žena Prijepolja, prisustvalo desetak žena iz Brodareva, uglavnom članica udruženja „Ekspanzija“. Istakle su da zajednica smatra da je nasilje privatna stvar svake porodice, a žene ćute jer su finansijski zavisne od muškarca i pre svega jer ih je sramota da javno progovore o nasilju koje trpe, iz straha od osude i odbacivanja sredine.

Nekako smo diskriminisane od strane društva, a i sam sistem donekle podržava nasilje. Zbog toga žena uglavnom ne govore o nasilju, sve što bi želela da izrazi iz nekog razloga sputava u sebi – ili da ne ugrozi nekog svojom superiornošću ili da ne izazove neki bunt okoline, jer jednostavno svi imamo neke svoje razloge i strahove – ističe Lejla Rovčanin, prosvetna radnica iz Udruženja žena „Ekspanzija“.

Osnivačica ovog udruženja Menka Кašić kaže da žene najčešće ćute zbog stida, sramote i porodice.Da bi izašle iz toga treba da se zaposle, da imaju svoje parče hleba, da se osnaže ekonomski, da izađu iz kuće i podele svoje probleme sa drugima. O nasilju ne treba ćutati! Nasilje je ozbiljan društveni problem i nasilje je krivično delo – upozorava Кašić.

U posebno lošem položaju su starije žene koje žive u udaljenim selima.
Ja radim kao gerontodomaćica i moji korisnici su uglavnom starije žene. Često mi pričaju o svojim iskustvima i teškim danima. Nekima je čovek bio pijanac, a gotovo sve su bile nezaposlene, tako da su bile primorane da trpe mnoge stvari koje u današnje vreme mnoge žene ne bi podnele. Čovek pije, popije platu, dođe i pretuče je. Ona jadna, šta će – možda je rodbina daleko, neće da ode zbog dece. Znale bi prenoćiti i ispod strehe, pa uđu kad muškarac zaspi – priča Brodarevka Samka Aljević.

Da bi došlo do promene, o nasilju treba govoriti i iz korena menjati postojeća uverenja, raditi sa decom na prevenciji i suzbijanju ove pojave.

Prosvetna radnica Lejla Rovčanin ističe da nije lako menjati uverenja koja oni od najranijeg uzrasta steknu u svojoj porodici, ali da je kroz različite edukacije, individualne razgovore i slično moguće napraviti promenu.

Bilo je reči i o nedostatku službe hitne pomoći i lekara specijalista u Zdravstvenoj stanici Brodarevo – pre svega pedijatra, ginekologa i stomatologa, o proređenom javnom prevozu nedovoljnog kapaciteta, o problemima vodosnabdevanja, odnošenja smeća i nedostatka parkinga. Sastanak je održan u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena na selu u Zlatibrskom okrugu“, koji Udruženje Forum žena Prijepolja sprovodi uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women i Norveške ambasade u Srbiji.

Video prilog pogledajte ovde.