Neadekvatan odgovor institucija na nasilje nad ženama je jedan od čestih razloga zbog kojih se nasilje ne smanjuje, ali i dolazi do fatalnih ishoda. Zbog toga je od krucijalne važnosti dobra saradnja i umreženost između nadležnih institucija, koje će ženi koja trpi nasilje pružiti zaštitu – rečeno je na okruglom stolu „Nasilje nad ženama – bezbednost žena na selu“ koji je Forum žena Prijepolja organizovao uz podršku UN Women.

Na okruglom stolu prezentovan je rad ženskih organizacija civilnog sektora i institucija u borbi protiv nasilja nad ženama sa ciljem da probleme sa kojima se suočavaju žene na selu učinimo vidljivijim.

U posebnom riziku od nasilja su žene na selu. Veliki broj njih ostaje u nasilnoj zajednici zbog toga što su ekonomski zavisne od nasilnika, zato što ih patrijarhalna kultura uči da ćute i trpe, da je sramota progovoriti o nasilju. Кroz aktivnosti u okviru projekta Unapređenje bezbednosti žena na selu Zlatiborskog okruga, koji su podržali UN Women i Norveška ambasada, unapređujemo informisanost žena na selu, direktno kroz sastanke u seoskim mesnim zajednicama, ali i putem televizije, medija koji najviše prate. Pored osnaživanja žena na selu da prepoznaju i prijave nasilje, želimo da pošaljemo poruku i celoj zajednici da niko ne treba da okreće glavu od nasilja, to nije privatna stvar, već ozbiljan društveni problem. Кada nasilje bude prijavljeno, važno je da institucije adekvatno odreaguju, kako bi ženi obezbedile zaštitu, a počinioca ozbiljno sankcionisale – navela je koordinatorka projekta Bezbednost žena na selu u Zlatiborskom okrugu Aldina Salkanović.

Da su žene na selu izloženije nasilju, potvrđuju i predstavnice udruženja žena na selu.

Cilj našeg udruženja je da poboljšamo položaj žena na selu, odnosno Кamenoj Gori, jer život u ovom selu trenutno liči na borbu za opstanak. Кroz učešće u različitim projektima pokušavamo da poboljšamo finansijsku situaciju i ekonomsku nezavisnost žena. Nasilje postoji, ali se krije i prećutkuje, žena živi po principu „ćuti i trpi“, ali nasilje ne jenjava. Zato apelujem na sve žene da prijave nasilje, ali i na komšije koji primete nasilje da prijave bar anonimno – kaže predsednica udruženja „Кamenogorke“ Irina Gluščević.

Nakon usvajanja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, broj prijavljenih slučajeva se povećao, kažu u Centru za socijalni rad Užice, koji pomoć i podršku ženama koje su preživele nasilje pružaju i kroz rad Savetovališta za porodicu, a od sledeće godine na prevenciji nasilja radiće i sa počiniocima nasilja.

Ono što smo primetili kao veliki problem u dosadašnjem radu je da se svi bave žrtvama, a niko se ne bavi nasilnikom. Ako se ne radi sa njim, nasilnik će ponoviti nasilje, ma koliko se trudili oko žrtve, nećemo joj mnogo pomoći. Ovaj put ćemo u okviru Savetovališta sastaviti grupu od počinilaca nasilja i sa njima će raditi terapeuti šest do sedam meseci po programu zaštite od nasilja – navodi psiholog i supervizor u Centru za socijalni rad Užice Radisav Tasić.

Na okruglom stolu poručeno je da samo zajedničkim delovanjem celog društva, obrazovnog sistema, zdravstva, sudstva, tužilaštva, policije, centara za socijalni rad, nevladinih organizacija i medija može doći do smanjenja crne brojke femicida, povećanja broja prijavljenih slučajeva nasilja i doprineti iskorenjivanju ovog društvenog fenomena.

Video prilog pogledajte ovde.