Novinarka TV Forum Ljubinka Ljujić Tomašević dobitnica je treće nagrade za online medije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za tekst „I preduzetnice su mame“, na temu diskriminacije preduzetnica kada je u pitanju nadoknada za trudničko i porodiljsko odsustvo. Medijske nagrade dodeljene su šesti put, povodom 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Treću nagradu Ljubinka Ljujić Tomašević osvojila je za tekst u kome je predstavila probleme i položaj majki preduzetnica u Srbiji, koje su diskriminisane u odnosu na druge zaposlene žene.

Nagrade su dodeljene u tri kategorije: za najbolju reportažu, radijski ili TV prilog, tekst iz dnevne ili nedeljne štampe i za onlajn medije. Dobitnike je odabrao stručni žiri, koji su činili prethodni dobitnici prvih nagrada u sve tri kategorije, među kojima i novinar TV Forum Aleksandar Minić, predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji.

Na konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je istakla da su zdravstveno stanje i starosno doba prošle godine bili osnovi diskriminacije koje su građani najviše prijavljivali, zbog čega je pozvala na razumevanje i prihvatanje različitosti.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Muamer Bačevac poručio je da je odgovornost svakoga da podstiče poštovanje ljudskih prava

Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sara Groen istakla je da se ova organizacija zalaže pre svega za toleranciju, borbu protiv diskriminacije, rodnu ravnopravnost i slobodu medija.
Tolerancija znači prihvatanje, poštovanje i uvažavanje različitosti u društvu. To je moralna dužnost i politički i zakonski imperativ za individue, grupe i države. Tolerancija je ključ za univerzalna ljudska prava i osnovne slobode – istakla je Groen.

Rukovodilac projekta delegacije Evropske unije u Srbiji Martin Кlaus je rekao da je Srbija ostvarila napredak u zakonskoj regulativi iz oblasti poštovanja ljudskih prava i dodao da borba za toleranciju dovodi do sprečavanja kršenja ljudskih prava, koja su sa razvojem društvenih mreža dodatno ugrožena.

Da podsetimo, ovo je treći put da novinari TV Forum i portala Foruminfo.rs osvajaju Godišnju medijsku nagradu za toleranciju. Novinarka Mirela Veljović je 2017. godine osvojila treću nagradu u kategoriji – reportaža, dok je Aleksandar Minić 2019. osvojio prvo mesto u kategoriji najbolji TV prilog.