Ekonomski i društveni položaj žena na selu, nedostatak putne i komunalne infrastrukture koja otežava svakodnevni život, neprilagođenost poljoprivrednih konkursa potrebama i mogućnostima žena, saradnja sa lokalnom samoupravom – bile su teme sastanaka koji je organizovao Forum žena Prijepolja povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana žena na selu.

Većina žena na selu, iako sa velikim brojem obaveza, nije formalno zaposlena, često i bez regulisanog zdravstvenog i penzijskog osiguranja, kao i bez vlasništva nad zemljom ili nekretninama što ih stavlja u veoma nepovoljan položaj u društvu. Situaciju pogoršava i nedovoljno razvijena putna, komunalna infrastruktura, usluge prevoza kao i otežan pristup zdravstveno-socijalnim uslugama.

Nemamo autobus, nemamo prodavnicu, nemamo apoteku, nemamo čak ni medicinsku sestru u ambulanti u Кamenoj Gori, imali smo, ali su je zbog pandemije povukli u Užice i sad naše zdravlje zavisi od drugih okolnosti. Molimo opštinu Prijepolje, da bi poboljšali naš život, da uspostave tu vezu Prijepolje –Кamena Gora, koju su ukinuli pre neku godinu, ne mora svaki dan, ali da omoguće ljudima odlazak kod lekara, u prodavnicu, na pijacu, da bi mogli da prodaju svoje proizvode, da bi žene poboljšale svoj položaj – ističe predsednica Udruženja „Кamenogorke“ Irina Gluščević.

Samim tim, što je žena i majka i domaćica i radi sve obaveze napolju koje postoje na selu, za sav taj rad i obaveze koje ima zaslužuje jedan lični dohodak, bez obzira da li je zaposlena ili ne, jer je ona to već zaradila – smatra Slavica Sredojević.

Neprilagođenost pojedinih poljoprivrednih konkursa potrebama i mogućnostima žena koje žive na selu, informisanost i saradnja sa lokalnom samoupravom, istaknuti su kao problemi čije rešavanje bi poboljšalo položaj žena na selu.

Obaveštavanje preko predsednika Saveta mesnih zajednica ostalih u selu ili preko sajta opštine je slabo. Ne možemo svi, iako živimo u 21. veku, imati internet, neko nema signal, nemamo često struje, nemamo ni vremena da pratimo novosti, tako da mislim da je slaba informisanost i saradnja sa lokalnom samoupravom – kaže Vanja Pušica iz Кosatice.

Da se žene danas nose sa velikim brojem obaveza i izazova smatra i članica Opštinskog veća Duška Bajić i ističe da je za uspostavljanje saradnje ljudi na selu i lokalne samouprave neophodan funkcionalan sistem.

Mislim da su predlozi koje su iznele žene konstruktivni za neki budući planski razvoj, ali se iz razgovora vidi jedna problematika nedovoljno dobrog funkcionisanja sistema, odnosno postavljanja i organizaciji mesnih zajednica. Problemi sa određenih mesnih zajednica trebalo bi prvo da dođu prvo do Saveta mesnih zajednica, a onda preko njih i do lokalne samouprave – navodi članica Opštinskog veća Duška Bajić.

Sastanak je održan u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena na selu“ koji Forum žena Prijepolja realizuje uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u okviru programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2021. godinu“.

Video prilog pogledajte ovde.