O starijim osobama u medijima bi trebalo izveštavati nesenzacionalistički i profesionalno, uz poštovanje znanja i iskustva koje su spremni da prenesu, uspostavljanje međugeneracijskog dijaloga i negovanje kulture starenja – savetovano je na seminaru „Diskriminacija i stereotipi u izveštavanju o ženama i starijim osobama“ koje je za novinare i novinarke lokalnih medija u Srbiji organizovao Forum žena Prijepolja.

Starije osobe se u medijima pojavljuju retko, a kada se o njima izveštava uglavnom se to čini na stereotipan i neadekvatan način.

Niz istraživanja potvrđuje da su starije osobe diskriminisane u medijskim sadržajima, bilo prema tome kako su predstavljene ili što su nevidljive. Naročito su u nepovoljnom položaju žene. Uzmimo za primer, pre neki dan je izašla vest u svim medijima o Međunarodnom danu starijih osoba 1. oktobru, međutim niko nije pitao starije osobe šta je njima potrebno niti su isticani problemi sa kojima se oni u ovim vremenima suočavaju, što bi na takav dan posebno trebalo da bude u fokusu medija koji o tome izveštavaju – istakla je trenerica seminara dr Maragareta Bašaragin poverenica udruženja „Ženske studije i istraživanja“ Novi Sad u Subotici.

O starijim osobama se najčešće izveštava u rubrici crna hronika na senzacionalistički i neprofesionalan način, pokazale su analize različitih istraživanja.

Direktor „Ozon pres-a“ iz Čačka Stojan Marković, smatra da je su starije osobe u medijima predstavljene kao problem i da se neretko krše njihova prava, a da toga novinarke i novinari često nisu ni svesni.

Možda smo nedovoljno edukovani u medijima šta je ejdžizam i kako tretirati starije osobe. Tako da mislim da je potrebna edukacija novinarima i novinarkama na tu temu, a svima nama kao društvu treba znatno bolji odnos prema starijim ljudima nego što inače imamo – kaže Marković.

Direktorka TV Forum Mileva Malešić, je mišljenja da su starije osobe, pogotovo žene, malo i neadekvatno zastupljene, jer se u medijima promoviše pogrešna slika žene.

Većina medija generiše sliku da žene u medijima treba da budu mlade, lepe, negovane i ne rade teme i medijske sadržaje koji se tiču žena svih generacija i svih socijalnih kategorija.

Direktor novina „Кruševac grad“ Dejan Miladinović, kaže da se o starijim osobama uglavnom izveštava u okviru projekata, dok se u svakodnevnom izveštavanju ne vodi mnogo računa o specifičnostima i temama o ovim kategorijama.

Starost je sama po sebi dovoljan uslov da neka osoba bude diskriminisana, ali nivo diskriminacije kako u društvu, tako i u medijima zavisi i od dodatnih faktora.

Uvek moramo voditi računa o toj višestrukoj diskriminaciji prema njima i zbog toga što su starije osobe i zbog toga što su žene, i zbog toga što mogu imati nekih zdravstvenih problema, ili što su u nepovoljnom ekonomskom položaju, ili zbog toga što žive na selu… Sve su to faktori koji njih dodatno opterećuju, odnosno unižavaju život dodaje dr Margareta Bašaragin.

Osim u medijskom kontekstu, stereotipi o starijim osobama su prisutni i ukorenjeni počev od samog jezika koji je ogledalo jednog društva, zatim u različitim sadržajima za decu, književnosti, umetnosti i na kraju reklamnim sadržajima u kojima su najizraženiji.

Video prilog pogledajte ovde.