Кako javnim zagovaranjem doprineti promenama i rešavanju problema u zajednici, kako napraviti strategiju kampanje i zašto je važno uključiti medije i građane i građanke – bila je tema seminara Javno zagovaranje u zajednici koji je Forum žena Prijepolja organizovao na Zlataru za predstavnice organizacija civilnog društva i lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost opština i gradova iz Zlatiborskog okruga.

Planirano delovanje zasnovano na pozitivnim vrednostima i pravima koje utiče na donosioce odluka kako bi se rešili određeni problemi u zajednici predstavljaju javno zagovaranje. Strategijama i veštinama javnog zagovaranja učile su se predstavnice nevladinih organizacija kao pokretači promena i predstavnice lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost iz pozicije donosioca odluka.

“Građani zapravo nisu ni svesni koliku moć imaju i koliko mogu da utiču na razne stvari, počev od sitnijih problema koji se tiču svakodnevnog života do nekih krupnih problema kao što su situacije sa mini hidroelektranama ili zagađenje životne sredine i slično. Zbog toga su ova predavanja izuzetno korisna jer nas teraju da sistematizujemo znanje i upućuju nas i na alate i tehnike kako možemo da što brže i jednostavnije postignemo ciljeve i izvršimo promene u društvu koje će doneti boljitak svima u zajednici” – smatra predsednica „Saveza žena Čajetina“ Jasmina Кostić.

Da je za ženske organizacije kojima se poslednjih godina smanjio prostor za delovanje važno javno zagovaranje i da bi trebalo da posluži kao podsticaj da organizaciju budu još glasnije u borbi za prava ističe Vesna Ristović iz Udruženja „Fenomena“ iz Кraljeva.

“Čini mi se da je tim našim glasom javnosti sa obzirom da grupe građana učestvuju u tim akcijama, važno da se prepozna problem. Čini mi se da su problemi nasilja u porodici, rodnih politika i bilo čega što je vezano za ženska prava na marginama u bilo kojoj opštini i na teritoriji cele naše države” – dodaje Vesna Ristović.

Javno zagovaranje veoma je važno kako za mlade organizacije, tako i za organizacije sa velikim iskustvom i kapacitetima koje beleže i rezultate kampanja.

“Prva inicijativa javnog zagovaranja koju smo pokrenule je bilo osnivanje ginekološkog savetovališta koje 2002. Godine nije postojalo u Priboju i to je bilo neposredno posle ovakvog seminara. Mi smo to ostvarile, bez nekih sredstava, onako volonterski. Drugi put je to bilo malo ozbiljnije, seminar je bio 2013. u Beogradu i to nas je isto pokrenulo da uvedemo besplatnu pravnu pomoć u Priboju koja je kasnije postala obavezna u lokalnim samoupravama. Sad evo već treći seminar, verujem da će nas motivisati da nađemo neki problem i rešimo ga” – priča predsednica „Ženske inicijative Priboj“ i članica odbora za rodnu ravnopravnost Svetlana Papić.

Da udruženi, građani i građanke mogu da dovedu do do promena u svojoj lokalnoj zajednici potvrđuju i donosioci odluka, ali je neophodno da znaju svoja prava.

“Građani mogu vrlo aktivno da učestvuju u donošenju odluka na lokalnom nivou, ali da bi to radili moraju da znaju šta se dešava u njihovom gradu. Moraju da shvate da imaju prava da znaju kako se troši novac iz budžeta, da mogu da učestvuju u svakoj javnoj raspravi, treba da znaju da je dovoljan određen broj potpisa da bi stavili neku tačku na dnevni red Skupštine. Većina građana kada razgovaram sa njima ne zna da to može i smatra da ne može da utiče na rad lokalne samouprave. Mislim da je ovo veoma važna tema i da su civilni sektor i mediji oni koji treba da edukuju i hrabre građane vrše pritisak u skladu sa svojim pravima” – objašnjava predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i odbornica grada Užica Natalija Vasilić.

Seminar „Javno zagovaranje u zajednici“ organizovan je u okviru projekta „EU za ŽENE Zlatiborskog okruga“, koji Udruženje Forum žena Prijepolja realizuje uz podršku Evropske unije, Ambasade kraljevine Norveške u Beogradu i Balkanskog fonda za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD.