U Mesnoj zajednici Zvijezd ne postoji izabran Savet zbog čega probleme meštana nema ko da čuje i nema ko da se bori za njihovo reševanje, rečeno je na sastanku koji je održalo Udruženje Forum žena Prijepolja u ovom selu. Zalaganje za popravljanje i izgradnju glavnih seoskih puteva kao i ulaganje u niskonaponsku mrežu, bile bi jedne od prvih aktivnosti žena koje su spremne da se kandiduju za članstvo u Savetu na sledećim izborima.

Mesna zajednica Zvijezd je jedna od tri u prijepoljskoj opštini u kojoj na izborima 2018. nije izabran Savet, kao najniže telo opštinske vlasti. Da je izbor Saveta veoma značajan, svesni su meštani, jer Savet nisu izabrali već nekoliko mandata, ali i predstavnici lokalne vlasti.
Mi nemamo nikakve informacije o budžetu naše mesne zajednice, nit imamo kakvih aktivnosti, uprkos našim brojnim problemima među kojima su najveći loša putna infrastruktura, nestabilno snabdevanje električnom energijom, loš tv signal, nedostatak prevoza – ističe Radoman Petrić.

Članica Opštinskog veća Duška Bajić ističe suštinu i značaj saveta.
To je jedan ključan instrument u donošenju odluka zbog čega svi maksimalno treba da se uključe u kandidaturu za članstvo u Savetu.

Inicijativa Udruženja Forum žena Prijepolja, koja je prihvaćena u lokalnoj samoupravi, podrazumeva uključivanje većeg broja žena u rad Saveta. U sadašnjim Savetima 30 mesnih zajednica od 183oje članova, samo 4 su žene.
Nama je bitno da žene budu na mestima odlučivanja zbog druge percepcije koje imaju u odnosu na muškarce. Bave se drugačijim temama, drugačije sagledavaju teme, prosto drugačiji život žive jer nam svakodnevnica nije ista zbog čega one na najbolji način mogu da prezentuju šta im je bitno – kaže Sanja Malešić iz Foruma žena Prijepolja.

Problemi u ovoj mesnoj zajednici, koja je teritorijalno velika, ali sa malim brojem stanovnika, slični su kao i u ostalim seoskim sredinama. Žene su spremne da te probleme rešavaju.
Prvo da rešimo niskonaponsku mrežu i puteve i kada bismo mogli da organizujemo preradu voća, sa bar 10 ljudi. Jedino tako možemo očekivati da se neko od omladine vrati ovde da živi – ističe Ljiljana Кorugić.

Braća Petrić jedina su deca u ovom selu za koje i odlazak u školu predstavlja veliki problem.
Rade ide ovde u drugi razred, a Ivan u Seljašnicu u peti. Nema prevoz, moram po 2 kilometra da ga vodim do komšije koji ga vozi i vraća. Ja bih volela da imamo organizovan prevoz, da mi deca ne pešače – kaže majka dečaka Vladimirka Novaković koja ističe da je naročito zimi teško.

Sastanak predstavnica Udruženja Forum žena Prijepolja, lokalne samouprave i Skupštinskog odbora za rodnu ravnopravnost održan je u okviru projekta „EU za ŽENE Zlatiborskog okruga“, a uz podršku Evropske unije, Ambasade kraljevine Norveške u Beogradu i Balkanskog fonda za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD.

Video prilog možete pogledati ovde.