Uloga nevladinih organizacija u procesu demokratizacije društva i poboljšanju položaja žena i drugih osetljivih grupa je velika jer iniciraju promene i utiču na donosioce odluka. Кako bi se ojačali njihovi kapaciteti, Forum žena Prijepolja je organizacijama koje učestvuju u projektu EU za žene Zlatiborskog okruga, dodelio laptopove kao deo tehničke podrške.

 

Udruživanje ženskih organizacija Zlatiborskog okruga, jačanje njihovih kapaciteta jedan je od koraka planiranih projektom, na putu uspostavljanja rodne ravnopravnosti i demokratizacije društva.

Forum žena Prijepolja je imao izuzetno zadovoljstvo da u okviru ovog projekta pruži edukacije i seminare za nevladine organizacije i institucionalne mehanizme, odbore, komisije i savete iz opština Zlatiborskog okruga i da obezbedimo tehničku podršku kroz kupovinu laptopova za pet organizacija – istakla je prilikom dodele predsednica UO Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić.

Programska menadžerka Evropske delegacije u Srbiji Ana Milenić naglasila je da su aktivnosti koje ženske organizacije sprovode u Prijepolju i Zapadnoj Srbiji veoma bitne i da su žene koje ih sprovode i učestvuju na ovom projektu istinski heroji ovog vremena.
Mi ćemo svakako u budućem periodu nastaviti da podržavamo organizacije civilnog društva i ženske organizacije u celoj Srbiji i nadamo se da ćemo imati ovako dobre rezultate kao što ste vi ostvarili – zaključila je Milenić.

Učešće na projektu i tehnička podrška, ženskim organizacijama je veoma značajna pogotovo u vremenu Кovid pandemije, kao i širenje krugova prijateljstva i okupljanje aktera koji su važni u zajednici.

Posebno mi je drago što ovaj projekat nastavlja da radi vezano za žene u sferi odlučivanja. Veoma je bitan kontinuitet. Pomerili smo granice, uspeli smo da uvedemo žene u Savete mesnih zajednica i sad je važno da nastavimo sa tim. I veoma važno da se održi ta saradnja sa ženskim organizacijama, odborima za rodnu ravnopravnost i ženskim odborničkim mrežama rekla je predsednica UO Ženskog centra Užice Rada Gujaničić.

U ime pribojskog udruženja „Sačuvajmo selo“ Malina Stanojević se zahvalila na laptopu, koji će biti vredan doprinos realizaciji njihovih započetih projekata na informatičkom opismenjavanju žena iz seoskih područja.
Imamo nekoliko računara i laptopova koje smo podelili ženama, ali uvek imamo problem da po tri, četiri žene budu na jednoj lokaciji sa jednim računarom i ovo će nam sad omogućiti da uključimo i žene koje do sada nismo mogli – navela je Malina Stanojević.

Za još uvek mlado udruženje Savez seoskih žena iz Čajetine, vredna oprema je više nego dobrodošla, ali ništa manje važne nisu ni druge projektne aktivnosti.

Ono što je svakako važno je obuka za javno zagovaranje koju je dosta naših žena prošlo kroz ovaj projekat, tako da se javila želja da učestvuju u radu svojih mesnih zajednica, opštine… Da se udružuju na neke druge načine u neformalne organizacije i da rešavaju neke probleme koji se u njihovom svakodnevnom životu javljaju. Ove godine očekujemo izbore za Savete, i mi već iz naših redova imamo tri, četiri kandidatkinje za Savete mesnih zajednica – istakla je predsednica UO Savez seoskih žena Čajetina Jasmina Кostić

Projekat „EU za ŽENE Zlatiborskog okruga“, Udruženje Forum žena Prijepolja realizuje uz podršku Evropske unije, Ambasade kraljevine Norveške u Beogradu i Balkanskog fonda za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD.

Video prilog pogledajte ovde.