Удружење Форум жена Пријепоља основано је 8. новембра пре две деценије. Удружење је основало двадесетак храбрих активисткиња, различитих професија: новинарки, професорки, докторки, које су желеле да допринесу промени патријархалне средине и унапреде квалитет живота жена и родну равноправност. За 20 година постојања Удружење Форум жена Пријепоља реализовало је преко стотину друштвено корисних пројеката.

Удружење Форум жена Пријепоља се бави промовисањем родне равноправности, оснаживањем жена за учешће у јавном и политичком животу, економским оснаживањем жена и повећањем њихове видљивости у медијима. Након петогодише продукције радио емисија од 2008. у оквиру Форума жена Пријепоља покренута је ТВ станица цивилног сектора, Телевизија Форум, 2016. и интернет портал Форуминфо.рс, а радо се сећамо својих почетака.

Подстакло нас је то што су жене у то време биле на маргини друштвених збивања, а ситуације су биле ванредне, као што су и данас услед Короне. Страх је био присутан код свих, рат у окружењу, жена нема нигде. Наш циљ је био да жене општине Пријепоље укључимо у друштвена збивања у овој општини, да их подстакнемо да покажу да су и оне ту, да се виде и ван штале, ван њиве, ван куће и посла који свакодневно обављају – присећа се Стана Брашанац, једна од оснивачица Форума жена Пријепоља.

У оснивању Форума жена Пријепоља учествовала је и специјалисткиња стоматологије Милица Мартиновић, која каже да је Удружење својим семинарима и радионицама привукло жене и подстакло их да постану самосвесне, да се оснаже. То је за последицу имало повећање броја жена у друштвено-политичком животу локалне заједнице и укључивање у процесе доношења одлука.

Оснивање женске организације у Пријепољу подржала је и активисткиња Аида Ћоровић.

Невероватно је важан искорак, да су се жене дрзнуле да направе једну тако храбру ствар у малој средини, да направе телевизију која ће се бавити заправо свим темема од важности за грађане и грађанке Пријепоља, али са фокусом на теме које су важне женама – јер оно што је битно женама, битно је за цело друштво – истиче Аида Ћоровић.

Форум жена Пријепоља  су подржавали како домаћи, тако и инострани донатора и фондације. Низале су се награде и похвале, кроз радионице и семинаре оснажене су знањем и вештинама преко 2.500 девојака и жена.

На манифестацијама и догађајима угостили смо представнике релевантних институција из земље и иностранства.

Најкраће – од наших жена радница и домаћица, добиле смо грађанке свесне својих права и одговорности. Оне су заинтересоване, али и спремне да равноправно учествују у изградњи своје заједнице. Показале смо и сваким даном то потврђујемо да без активних грађана и грађанки и дијалога између цивилног друштва и власти нема узајамног разумевања, док је у изградњи тог поверења најважнија улога слободних и независних медија. Искрено верујемо у једнакост мушкараца и жена и сматрамо да сви треба да имају једнаке могућности. То свакодневно промовишемо путем својих медија – истиче председница Управног одбора ФЖП Милева Малешић.

Наш рад препознају и вреднују и наши суграђани и суграђанке.

Можда је најбоље огледало рада Форума жена Пријепоља, највеће и најпознатије чедо – телевизија Форум, која већ 12 година ради на путу оснаживања жена, подстичући их да се прихвате друштвеног активизма, да се извуку из патријархалног загрљаја и да више допринесу овом друштву. То је значајно и за мушкарце, јер када се неки посао подели равноправно, онда је свима лакше – каже Виктор Ратковић, инспектор у МУП.

Активиста Владимир Даниловић истиче да су удружења попут Форума изузетно значајна за сваку локалну заједницу пре свега зато што помажу рањивим групама, у овом случају женама, што даје видљиве резултате самим тим што је све више жена укључено у политичке процесе и налазе се на битним местима одлучивања.

Од посебног значаја су и радионице које Форум жена Пријепоља реализује у средњим школама, посебно на теме трговине људима и насиља. Можда је за једну средину као што је Пријепоље то битно зато што често не постоји свест о постојању одређених облика насиља, одређене појаве се не перципирају као насиље због недостатка информисаности. Зато су све те едукативне активности биле од високог значаја и тај се напредак, могу слободно рећи и види – истиче професорица економске групе предмета Селма Хурић.

Оснажене знањем стеченим током ових 20 година и охрабрене подршком коју добијамо од наших суграђана и суграђанки, настављамо даље у освајање слободе за жене и стварање једнаких могућности за укључивање у  друштвено- политичке процесе, водећи се крилатицом да је праведно само оно друштво у коме и мушкарци и жене имају једнаке услове и могућности да остваре своје потенцијале.