Tokom epidemije korona virusa vlast nije na pravi način komunicirala sa ženama jer nisu u potpunosti uzete u obzir njihove potrebe i položaj, posebno za vreme trajanja vanrednog stanja. Prema rečima predsednice Udruženja žena „Peščanik“ Snežane Jakovljević razloge za to treba tražiti u nedovoljnoj zastupljenosti žena na mestima odlučivanja.

Na pitanje zašto je bitno da žene budu na mestima odlučivanja, koje vrlo često ostaje bez odgovora, Snežana Jakovljević nam odgovara kontra pitanjem.
Mi se nikada, u stvari, ne pitamo zašto je bitno da muškarci budu na mestima odlučivanja. Zato što oni već jesu tamo, zato što nekako mislimo da je politika prirodno mesto na kome se oni nalaze i da javni život prirodno okruženje muškaraca. Dakle, to pitanje ne postavljamo ali se uvek pitamo zašto nema žena. Iako žene, kao što znamo čine polovinu stanovništva, na mestima na kojima se donose odluke i odlučuje kako će naši životi da izgledaju nema žena – kaže predsednica udruženje žena „Peščanik“ Snežana Jakovljević.

Žene i muškarci imaju drugačiji način života, drugačije prioritete i sfere interesovanja, pa je zato izuzetno važno da žene ravnopravno učestvuju u donošenju odluka.
Ukoliko žena nema na mestima na kojima se donose odluke onda čitave sfere u našim životima neće biti zastupljene. Neće biti na dnevnom redu, a da ne govorim o tome da neće biti donete određene odluke i mere koje će svima uticati na poboljšanje kvaliteta života – kaže Snežana Jakovljević dodajući da je mnogo razloga da žene budu na mestima odlučivanja i da je sasvim normalno da i žene i muškarci imaju jednaku mogućnost da učestvuju u donošenju odluka.

Tokom epidemije korona virusa žene su, kao i kada su u pitanju neke druge društvene krize bile te koje su se, rame uz rame sa muškarcima, borile za ublažavanje posledica krize. Ipak, usled malog broja žena na mestima odlučivanja nisu u potpunosti uzete u obzir sve njihove potrebe.
Osim nekoliko spotova na televiziji o tome kako funkcionišu veliki marketi i nekoliko akcija koje su bile usmerene prema medicinskim radnicima i radnicama ja nisam videla ozbiljnu debatu o tome šta možemo da učinimo da ženama koje sve to rade olakšamo sve te poslove i da kroz proces pandemije prođu što bezbolnije, da ne budu toliko opterećene – istakla je predsednica Udruženja „Peščanik“.

Što je više žena na mestima odlučivanja, raste tendencija da prioriteti postanu teme vezane za zdravlje, obrazovanje i druge teme koje se tiču poboljšanja kvaliteta života. Snežana Jakovljević smatra da je tokom epidemije trebalo otvoriti neka pitanja.
Mi ne znamo šta se dešavalo sa ženama sa invaliditetom, koje na primer stanuju na 10. ili15. spratu, jer u vreme policijskog časa personalne asistentkinje nisu mogle doći do njih. Mislim da je neku meru trebalo doneti. Zatim, šta se dešavalo sa ženama koje žive u nehigijenskim naseljima, bez vode i struje, a upravo se na tome sve vreme potenciralo? Šta se dešavalo sa samohranim majkama koje imaju malu decu? Šta se dešavalo sa ženama u nasilju? To su sve kategorije stanovništva za koje je najpre trebalo otvoriti razgovor, odnosno debatu i pitati ih na koji način njima može da se pomogne. Šta je potrebno da kroz ceo taj proces pandemije prođu najlakše što mogu – pita se Snežana Jakovljević.

Prema rečima Snežane Jakovljević onoliko koliko jedna zajednica omogući da se prilikom donošenja odluka jednako čuje i muški i ženski glas, toliko će ta zajednica biti više demokratska i na usluzi svim građanima i građankama.

Video prilog pogledajte ovde.