SOS telefon Ženskog centra Užice 0800 333 445, uprkos vanrednom stanju i policijskom času, dostupan je svim ženama na teritoriji Zlatiborskog okruga koje su žrtve nekog oblika nasilja. Pozivi su besplatni sa svih mobilnih i fiksne mreže, a aktivistkinje Ženskog centra Užice pružaju pravnu, socijalnu i psihološku podršku.

Od početka vanrednog stanja do petka, 3. aprila, Ženski centar Užice primio je ukupno 43 poziva na SOS telefon. To govori da do sada nije bilo značajnijeg povećanja broja poziva tokom prethodne tri nedelje, iako sva istraživanja pokazuju da je u ovom periodu povećana opasnost od eskalacije porodičnog i partnerskog nasilja. Zapažaju se ipak određene specifičnosti, jer žene koje pozivaju SOS telefon muče nove dileme.

Ukoliko dođe do nasilja, iz Ženskog centra Užice poručuju, da bez obzira na to da li je u toku policijski čas ili ne, žrtva ili neki drugi član porodice treba obavezno da pozovu policiju.

Broj 0800 333 445 SOS telefona Ženskog centra dostupan je za sve opštine Zlatiborskog okruga za bilo koji vid podrške ili informacija u vezi sa nasiljem u porodici ili partnerskim odnosima.

Vesna Bogdanović, koordinatorka SOS telefona Ženskog centra Užice poručuje da nasilje nije dobar ni efikasan način za rešavanje bilo kakvih nesporazuma ili konflikata. Takođe, sve građane i građanke poziva da poštuju mere Vlade i ostanu kod kuće, u cilju što efikasnije borbe protiv korona virusa.

Šta o radu SOS telefona kaže Vesna Bogdanović iz Ženskog centra Užice poslušajte u video prilogu