Opština Prijepolje ima 30 mesnih zajednica. Odluke u njima donosi 179 muškaraca i 4 žene. Кako bi se žene osnažile da aktivno učestvuju u radu Saveta i da se uključe u proces donošenja odluka u svojim lokalnim zajednicama Forum žena Prijepolja organizovao je sastanak u mesnoj zajednici Кosatica. Na sastanku je pokrenuta inicijativa za promenu statuta po kojem bi u buduće u radu Saveta bilo zastupljeno 40 odsto žena.

Sastanak u Mesnoj zajednici Кosatica bio je prilika da se čuju problemi sa kojima se meštani i meštanke teritorijalno najvećeg sela u Srbiji, svakodnevno suočavaju. Odluke u Savetu ove mesne zajednice donosi sedam muškaraca pa je odsustvo žena u njenom radu bila jedna od glavnih tema.

Shvatajući tu različitost žena i našeg mentaliteta ovde, u patrijarhalnoj sredini u kojoj živimo i u kojoj smo odrastali, mi pokušavamo da damo podsticaj ženama da bezrezervno uđu u rad sveta, daju svoje ideje i da nam pomognu u radu -kaže predsednik Saveta MZ Кosatica Goran Lovović.

Biljana Borisavljević Vasiljević smatra da ako žene žele dobro svojoj porodici moraće da preuzmu stvari u svoje ruke, ne samo u svojim domovima, nego moraju malo više da rade i deluju u svojoj zajednici.

Vanja Pušica je četiri i po godine bila predsednica Saveta mesne zajednice Кosatica. Na sastanku je podelila svoja iskustva. Smatra da je teško biti žena u svetu muškaraca.

Taj posao za ženu sa sela je vrlo težak i nezahvalan. Nailazi se na brojne prepreke. Obično se srećete sa muškim svetom i svi te gledaju drugačije. Niko ne gleda da si ti pametna, sposobna, funkcionalna već svi gledaju to da si žena – kaže bivša predsednica Saveta MZ Кosatica Vanja Pušica.

Biljana Borisavljević Vasiljević, rođena i odrasla u Beogradu, veći deo godine provodi u Кosatici. Smatra da su za razliku od gradova, prava žena na selu izvrgnuta podsmehu, iako kako kaže, bez žena sela ne postoje.

Ako ženama ne omogućimo više prava da pokažu svoj stav, da iznesu svoje mišljenje i daju neke svoje predloge onda te žene neće biti zainteresovane da tu zajednicu unapređuju, da budu deo te zajednice i da rađaju decu u toj zajednici – smatra Biljana Borisavljević Vasiljević.

Na sastanku se moglo čuti da su žene mnogo praktičnije od muškaraca, da ih interesuju dručačije teme i da neke probleme mnogo bolje prepoznaju od muškaraca i da zato treba da budu aktivne u svojim lokalnim zajednicama. Zato su članovi Saveta jednoglasno doneli odluku da se pokrene inicijativa za promenu statuta za izbor članova u Savetima mesnih zajednica.

Doneli smo odluku da se i mi pridržavamo odluke skupštine Srbije o učešću 40 odsto žena, kako u nacionalnom tako i lokalnom parlamentu. Zato predlažemo i da 40 odsto žena treba da bude i u Savetima mesnih zajednica na sledećim izborima – kaže Goran Lovović.

Biljana Srbljanović Vasiljević na to dodaje.

Mislim da će veći problem biti da se pronađe dovoljan broj žena koje će biti spremne da svoje vreme utroše na taj društveni angažman i da u tome dobiju kvalitetnu podršku svoje porodice i svoje zajednice – smatra Biljana.

Ženska podrška je najvažnija, moglo se čuti na sastanku.

Nikada ne treba da odustanu. Treba da se bore za svoja prava, kako u porodici, tako i na političkoj sceni, u firmi i svuda gde postoje ti muško ženski problemi. Mislim da treba i da moraju da istraju u tome – poručuje Vanja Pušica.

Biljana Borisavljević Vasiljević smatar da je važno da se usvoji Statut, ali je nešto drugo mnogo važnije.

Izuzetno je važno da se pronađe dovoljan broj aktivistkinja koje će se pozabaviti tim pitanjima.Ali ajte da vidimo šta će biti u naredne četiri godine, da vidimo da li će to dati odrđene rezultate. Ja sam sigurna da će se to i dogoditi – optimistična je Biljana Borisavljević Vasiljević.

Na kraju sastanka meštani i meštanke su imali priliku da daju preporuke i predlože inicijative kako bi poboljšali uslove života u svojoj zajednici. Najviše predloga odnosilo se na popravku puta, bolju pokrivenost mobilnom mrežom i internetom, a bilo je i preporuka za formiranje udruženja i zadruga koje bi osnažile žene sa ovog područja.

Video prilog pogledajte ovde.