Mnogi mediji u praksi veoma često krše Novinarski kodeks kada je izveštavnje o ženama u pitanju. Uzimajući u obzir koliki uticaj mediji imaju na formiranje mišljenja kod ljudi, situacija je više nego zabrinjavajuća. Čest je slučaj i da se deci kroz crtane filmove usađuju obrasci kojima se podstiče neravnopravnost između žena i muškaraca.

Mediji prenose i reflektuju stavove, želje, strahove i dominantne vrednosti javnog mnjenja. I medijski sadržaji namenjeni najmlađima, poput crtanih filmova, obiluju rodnim stereotipima i predrasudama. Prijepoljac Demir Mekić upravo se tom temom bavio u svom diplomskom radu .

Mi smo svi odrasli na tome, počevši od bajki preko crtanih filmova koji su nekako i nastali iz te priče. Zapravo, tu vidite da je ženi ostavljena ta neka negujuća i pasivna uloga, čak i u čitankama i udžbenicima možete da vidite da devojčice uglavnom podržavaju dečake dok oni igraju fudbal. Ono što je problem je normalizacija jednog modela. Mi sada živimo u svetu u kojem svima normalno da je to tako, bez neke kritičke svesti o tome da možda može i drugačije – kaže sociolog Demir Mekić.

Žena kojoj se mediji u Srbiji obraćaju opsednuta je lepotom, čistoćom, decom, mužem i spremanjem hrane. Dominantna slika je mlado telo žene – razgolićeno, izazovno, poželjno.

Ona mesta koja definitivno nisu rezervisana, jeste neka vrsta političkog života. Žene su najčešće ostavljene za neku sferu privatnog, kuće, porodice itd., tako da i njihova prezentacija u medijima bude kuvanje i neka negovateljska uloga. Vrlo često mediji poručuju ženi da bude dovoljno dobra muškarcu – zaključuje Demir.

Prema rečima našeg sagovrnika, mediji samo reflektuju stvarnost u kojoj živimo.

Idealno bi bilo da je stvarnost takva da je žena ravnopravna sa muškarcem, da je u političkoj sferi aktivnija, i onda bi slika u medijima bila potpuno drugačija.

Određene kategorije žena su posebno slabo zastupljene; to su žene koje pripadaju starijoj populaciji, žene sa sela, pripadnice etničkih i nacionalnih manjina, žene sa invaliditetom i homoseksualno orijentisane.