Deponija Stanjevine, brojni komunalni problemi, most u Šarampovu, odlazak mladih, problem pasa lutalica samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno susreću meštani i meštanke Mesne zajednice Prijepolje, a koji su izlistani na sastanku koji je organizovao Forum žena Prijepolja.

Sastanak je bio prilika da žitelji najveće mesne zajednice u opštini Prijepolje ukažu na probleme koji ih muče u svakodnevnom životu kao i da predlože moguća rešenja. Jednoglasno su se složili da je deponija Stnjevine najveći problem.

Svaki dan, svako jutro, svako veče je dim. Ne može da se diše, ne mogu prozori da se otvore. To je prvenstveno problem broj jedan naselja Hašimbegovića polje i Zaluga, ali i cele opštine Prijepolje – smatra Slađana Martinović.
Zorica Petrić kaže da niko ništa ne preduzima.

To se zapali u noć, ne možemo da izađemo, deca su tu, moraš da ih sklanjaš, smrdi da ne možeš prozore otvoriti.
Niko nikada nije došao i pitao nas koji smo u pravcu smeća da li nam smeta i da li ima tu dece. Niko o tome ne razmišlja, a naselje je itekako puno male dece – nezadovoljna je Dragana Tabašević iz naselja Purića potok.
Nije deponija jedin problem Mesne zajednice Prijepolje.

Mislim da grad nikada nije bio prljaviji nego sada. Mislim da u Komunalnom nema dovoljno nekvalifikovane radne snage koji će da rade na čišćenju ulica – mišljenja je Jasmina Rovčanin.
Zorica Petrić dodaje.

Penzije su male, omladina ne radi, a pitamo se što narod ide, što odlazi u Beograd ili u inostranstvo. Po meni sasvim opravdano.
Stana Brašanac smatra da od Zlatibora nema više Srbije.

Ovde se ništa ne ulaže, ovde se ništa ne otvara. Mi nismo ni na jednoj trasi auto – puta.
Stanjem u Prijepolju nije zadovoljna ni Slađana Martinović.

Mislim da nikada nije bilo gore nego sada što se tiče i seoskih puteva i grada i stanovništva. Jednostavno ono nestaje, omladina odlazi.
Veliki hendikep za sve građane i građanke Prijepolja je most u Šarampovu čija rekonstrukcija traje već skoro dve godine.

Svedoci smo svi da su i radnje koje su bile u Šarampovu zatvorene, da ljudi gube ogromne ekonomske gubitke zbog toga , a da niko ne snosi nikakvu odgovornost evo već dve godine – kaže Jasmina Rovčanin.
U Prijepolju je već godinama evidentan nedostatak parking mesta, smatra Stana Brašanac.

Ja mislim da je to jedan od velikih problema u ovom gradu. Toliko je automobila, i treba da ih ima, ali nesrazmerno je rastao njihov broj u odnosu na broj parking mesta. Trotoari su nam zauzeti pa pešaci nemaju kuda da idu.
Sve veći broj pasa lutalica iz godine u godinu ugrožava bezbednost dece i odraslih.

Ja imam dete koje ide u prvi razred osnovne škole i koje ide samo. Strepim svaki put kada ide u školu i kada se vraća jer smo svi svedoci da čopori pasa lutaju gradom – istakla je Jasmina osuđujući nedavno trovanje pasa uz konstataciju da taj problem može drugačije da se reši.
Na ovu konstataciju Dragana Tabašević dodaje:

Kada se zapali smeće u našem naselju je prava najezda pasa lutalica koji beže od vatre.
Predsednik Mesne zajednice Prijepolje Edin Bećirović složio se sa izlistanim problemima pokušavajući da da odgovore na neka pitanja ali…

Mislim da su sve te naše inicijative došle do neke nule. Da li mi to možemo, da li će to neko uvažiti ili neće. Mi predlažemo, pišemo ali u svakom slučaju je dobro da se čuje glas naroda – rekao je predsednik MZ Prijepolje Edin Bećirović uz zahvalnost Televiziji Forum što omogućava da se pred kreiranje novog budžeta čuje i glas naroda i uz obećanje da će većina problema biti stavljena u plan aktivnosti mesne zajednice za 2020. godinu.
Udruženje Forum žena Prijepolja sastanak je organizovalo u okviru projekta „Žene u odlučivanju – uslov demokratizacije društva“ koji realizuje uz podršku Fonda za otvoreno Društvo.

Video prilog pogledajte ovde.