„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je naziv svetske kampanje koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta. Кampanja je počela 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava. Više od milion i 400.000 žena u Srbiji doživelo je neku vrstu nasilja, pokazuju podaci iz istraživanja Dobrobit i bezbednost žena, koju je sprovela Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju OEBS.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 17% žena u Srbiji preživelo fizičko nasilje u partnerskom odnosu. Četrdeset i četiri odsto ispitanih žena otkrile su da su doživele psihičko nasilje, a skoro isti broj (42%) njih je doživeo seksualno uznemiravanje. Ova studija je prvo reprezentativno istraživanje sprovedeno u jugoistočnoj Evropi, s namerom da se obezbede uporedivi podaci širom regiona, i obuhvata rodne stavove i iskustva žena iz manjinskih grupa.
Ovo istraživanje je prvo takve vrste koje nam omogućava komparativnu perspektivu. Prvo je sveobuhvatno istraživanje u oblasti prevalencije odnosno učestalosti nasilja prema ženama, zato što sva ostala istraživanja nisu uspela da obuhvate tako veliki uzorak koji smo mi imali. Rađeno je na uzorku od više od 2.000 žena u Srbiji, a 15.000 u celom regionu. Ono što je bilo zabrinjavajuće, to je kada se procenti, pretvore u brojke, onda je više od 1.400.000 žena iskusilo neki oblik nasilja, bilo fizičko, seksualno ili psihološko. To je jako veliki broj ako uzmemo u obzir da Srbija ima oko sedam miliona stanovnika – rekla je savetnica za rodnu ravnopravnost Misije OEBS-a u Srbiji Zorana Antonijević.

Istraživanje je obuhvatilo i niz preporuka nadležnim organima i institucijama, među kojima se Ministarstvu prosvete savetuje uvođenje nastavnih programa koji bi doprineli razbijanju sterotipa i predrasuda koji su, između ostalog, uzroci nasilja nad ženama.
Različiti faktori utiču na neprijavljivanje nasilja. Jedan od faktora, koji je vrlo visoko ocenjen od samih žena, je finansijska zavisnost, odnosno nemogućnost da odu od nasilnika. Preporuka u tom pravcu bila bi neophodnost posebnih programa za ekonomsko osnaživanje žena, naročito žena koje su žrtve nasilja – istakla je Zorana Antonijević.

Više od četvrtine ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar i da treba da se rešava unutar porodice. To je skoro dvostruko veći procenat od onih koje tvrde isto na nivou cele EU. Među zaključcima ovog istraživanja se ističe da ova uverenja doprinose rodnoj nejednakosti i stvaraju okruženje u kojem se toleriše nasilje nad ženama, da se nasilje nad ženama ne prijavljuje, kao i da je potrebno poboljšati rad službi za pružanje pomoći, kao i međusektorsku saradnju.

Video prilog pogledajte ovde.