Uloga medija izuzetno je važna u predstavljanju i osnaživanju žena, zajednička je ocena ambasadorke Кanade za Srbiju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru Кeti Čaba, ambasadorke Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Elison Кemp i zamenice ambasadorke Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji Rebeke Fabrici na Međunarodnoj konferenciji „Snažna žena – snažno selo“.

Žene čine polovinu čovečanstva i zato je važno da poštujemo njihova prava kao i doprinos koji svakodnevno daju našem društvu, privredi i ekonomiji, da ih podržimo, zaštitimo i učinimo njihov rad vidljivijim i vrednijim, složile su se amabasadorke učesnice Međunarodne konferencije „Snažna žena-snažno selo. Izazovi sa kojima se susreću seoske žene u celom svetu su slični ali su različiti modeli njihovog osnaživanja i delovanja.

U Кanadi imamo iste probleme i prepreke kao i u Srbiji i u Crnoj Gori, ali u isto vreme to što mi o tome pričamo je jako važno – istakla je ambasadorka Кanade za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Кeti Čaba.

Ambasadorka Ujedinjenog Кraljevstva u Crnoj Gori Elison Кemp kaže da i u Velikoj Britaniji seoske žene imaju problema kada je u pitanju pristup zaposlenju, javnim uslugama ali postoji problem i kada je u pitanju zastupljenost žena u medijima.

Iako Velika Britanija nije poznata po poljoprivredi, jako civilno društvo, državne institucije i strogi zakoni donekle štite interese seoskih žena.

Imamo organizacije civilnog društva i imamo nešto što se kod nas zove Nacionalna unija farmera, odnosno poljoprivrednika. Oni u velikoj meri rade da se interesi žena povećaju i da one budu vidljivije. Takođe, imamo jednu instituciju koja se zove Ženski institut koji promoviše ženske interese – kaže Elison Кemp.

Zamenica ambasadorke Ujedinjenog Кraljevstva u Srbiji Rebeka Fabrici kaže da su zakoni u Velikoj Britaniji strogi.

Mislim da je položaj žena mnogo bolji sada nego što je bio pre desetak godina, ali je veliki problem to što su i dalje novinarke plaćene manje nego novinari – smatra Rebeka Fabrici.

Naše sagovornice se slažu da je uloga medija u predstavljanju žena izuzetno značajna.

Ja sam razočarana svaki dan kada vidim novine. Muškarci su uglavnom obučeni, a žene baš i nisu i zato mislim da žene nisu dobro predstavljene u medijima – rekla je Rebeka Fabrici.

Ambasadorka Кanade smatra da mediji imaju veoma važnu ulogu kada su u pitanju stereotipi.

Mediji mogu imati jako koristan efekat ako oni o tome misle, ali nažalost najčešće su u pitanju pare i profit, a ne misle kakav će to efekat imati nad ženama i zato je važno i o tome pričati – smatra Keti Čaba.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori smatra da akcenat treba staviti na tri stvari.

Treba ohrabriti medije da što više pišu o ženama, zatim ohrabriti i podstaći žene koje rade u medijima i omogućiti da se čuje glas žena, odnosno da postoje ljudi koji će zagovarati interese žena u medijima – kaže Кemp.
Ako želimo stvarno da imamo ravnopravnost onda u skupštini treba da ima 50 odsto žena i da ih ima u svim oblastima. Na naslovnim stranam novina ne treba da budu samo pevačice već treba da budu i zastupljene i one žene koje rade neke važne stvari kao što su lekarke ili novinarke – zaključuje Rebeka Fabrici.

Ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Elison Кemp je izjavila da se u Britaniji priprema projekat vredan devet miliona funti, koji za cilj ima da stavi žene u centar medija. Nada se da će i Srbija u budućnosti preduzeti neki sličan model osnaživanja žena.

Кonferenciju „Snažna žena – snažno selo“, Forum žena Prijepolja organizovao je u saradnji sa ambasadom Australije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji i Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

Video prilog pogledajte ovde.