Problem vodosnabdevanja, loša putna infrastruktura i njeno održavanje u zimskom periodu i dotrajali stubovi za struju, najveći su problemi koji muče meštane i meštanke Mesne zajednice Jabuka, a koje su izneli na sastanku koji je Forum žena Prijepolja organizovao u okviru projekta „Žene u odlučivanju – uslov demokratizacije društva“.

Sastanak je organizovan u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Mihajlo Baković“ iz Seljašnice, na Jabuci. Bila je to prilika da meštani i meštanke obližnjih zaseoka iznesu probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Mesna zajednica Jabuka je jedna od četiri u opštini Prijepolje, od ukupno 30, čiji savet, pored šest muškaraca, čini i jedna žena. Upravo problemi žena su bili u fokusu sastanka na kome je, kao najveći problem, istaknut nedostatak vode.

Ako želimo da žene žive i održavaju domaćinstva na selu moraju da imaju najosnovnije uslove, a to su voda, struja i dobar put. A bez vode kako mi da osnažimo naše žene da žive na selu. Кo će mlad da ostane na selu. Mi smo ostali ali ne verujem da će iko drugi – kaže Slavica Gačević.

Dušanka Petrić ima troje malo dece i smatra da nema uslova za život na selu. Imaju veliku stoku, veliko domaćinstvo, a uslovi su loši jer nemaju vodu pa se pita kako da ostanu i žive na selu.

Moje domaćinstvo ima 11 članova. Treba 11 osoba samo da pije vode, a kako će da se opere, sa čim da se kuva – pita se Nićifor Dakić.

Bez vode su prodavnica, ambulanta, pošta i škola, koju na Jabuci pohađa sedam đaka i jedan predškolac.

Evo sad je 21. vek, a škola nema vode od maja pa evo sve do sada ni kapi nije došlo niti će doći dok ne padne veliki sneg. Dosta dece je otišlo upravo iz tog razloga što nemamo ni ve – ce unutrašnji već imamo klozet spoljašnji, zato što vode nema, a imamo opremljenu kuhinju koja i dalje funkcioniše i gde se deca hrane – kaže učitelj Radoman Petrić dodajući da vodu dopremaju cisternama da bi imali tehničku vodu, dok za piće deca kupuju flaširanu vodu u obližnjoj prodavnici.

Jabuka se nalazi na nadmorskoj visini od 1.250 metara i idealna je za razvoj turizma.

Međutim, loša putna infrastruktura, nebriga oko čišćenja snega u zimskom periodi i loša struja ostavljaju Jabuku van mape poznatih turističkih centara, a ugrožavaju i bavljenje poljoprivredom i opstanak na selu.
Trideset godina ovde živim i niko nikada nije prišao nešto da vidi, da popravi, da pita kuda moje dete ide u školu. Imam dete 4.razred, ovde ide u školu i niko nikada se ne seti da pročisti zimi – rekla je Slavojka Reljić.

Milenka Ajduković kroz suze prenosi njeno iskustvo.

Meni je sin bio bolestan, imao je infarkt pluća. Jedva smo ga izbavili. Niko se nije javio da dođe da kaže da očistimo tom detetu da se odveze doktoru.

Miloš Budrak ima zasad od 5 hiljada malina, ali ne može da predaje maline jer niko neće da dođe zbog lošeg puta. A problem je i struja.

Mi imamo deset stubova koji su takoreći truli – zabrinut je Budrak.

Vinka Šljukić kaže.

Nas tretiraju kao da smo narod drugog reda. Niko nas ni za šta ne pita. Niti imamo puta, niti imamo vode niti se šta pitamo, a ne znam ni kome da se obratim.

Slavojka Reljić je nedavno pokrenula proizvodnju sapuna na biljnoj bazi. Ipak…

Povećala bih taj kapacitet da imam neki put. A ovako sve što proizvedem ja moram na ruci da donesem gore i da vratim – rekla je Slavojka.

Predsednik mesne zajednice Jabuka Dragoman Matović je svestan svih problema sa kojima se njegove komšije svakodnevno susreću.

Meni su obećavali u opštini i ja jesam narodu prosleđivao i obećavao. Obećavali jesu i izdvajana su i odobravana sredstva dve godine ali ta sredstva ovde nisu stizala, a gde su otišla ja ne znam – istakao je Dragoman Matović.

Cilj sastanka bio je osnaživanje žena za direktno učešće u procesima odlučivanja u mesnim zajednicama ali i osnaživanje da aktivno učestvuju u izgradnji lokalne zajednice.

Bolje ženu izabrati nego muškarca ako mislite da nešto napredujemo. Svaka žena se trudi, a ljudi jok. Baš ih boli briga. Njamu ako je fino, fino je i tebi. On zamišlja da je fino i meni. Ali niko ne zna mome srcu kako je – zaključila je Vinka Šljukić.

Ovaj prilog nastao je u okviru projekta „Žene u odlučivanju – uslov demokratizacije društva“ koji Forum žena Prijepolja realizuje u saradnji sa Fondom za otvoreno Društvo.

Video prilog možete pogledati ovde.