Žene vidljive samo u 13 odsto medijskih sadržaja, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji Foruma žena Prijepolja „Snažna žena – snažno selo“. Кonferenciju je organizovalo Udruženje Forum žena Prijepolja u saradnji sa ambasadom Australije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

Panelistkinje su iznele podatak da su žene citirane i anketirane tek u 13 odsto situacija, dok je praksa u Srbiji i Crnoj Gori da se, kroz medije, u javnost šalju mišljenja i stavovi muškaraca čak i onda kada su u fokusu teme ili problemi žene.

Кada razmišljam o slikama žena u Crnoj Gori, onda razmišljam o njima kao o nevidljivim faktorima društva zato što vrlo retko viđate žene iz seoskih sredina da su predstavljene u medijima – istakla je ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Elison Кemp.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih su osnivačice Foruma žena Prijepolja pokrenule TV Forum, je nezadovoljstvo medijskom slikom žene.

Da nismo formirali televiziju, našu medijsku kuću, koju mi zovemo sigurna medijska kuća, ja bih sigurno izašla iz novinarske profesije. Ali smo se mi potrudile, aktivistkinje Foruma žena Prijepolja, da druge novinare i novinarke pridobijemo u našu medijsku kuću i da radimo onako kako mislimo da treba, da radimo profesionalno i da poštujemo etički kodeks i da budemo uvek na snazi žena. Da nam žene i promocija rodne ravnopravnosti budu uvek na prvom mestu – izjavila je predsednica UO Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić.

Mirjana Tešević iz Foruma žena Prijepolja je rekla da je dovoljno prelistati dnevne novine ili pogledati informativne emisije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom da bi se zaključilo kakav je položaj žena u medijima.

Osim 10-15 žena iz Vlade i institucija, drugih žena u tim udarnim terminima i na udarnim stranama, nema – zaključila je Tešević.

Za kreiranje prostora u kome će se čuti različiti ženski glasovi i politike, zalažu se već 10 godina i članice BeFem-a.

Medijski monitoring je jedan vrlo važan aktivistički, teorijski, ali i institucionalni instrument jer je zapravo polje medija, polje gde se formira politička kultura i zato je važno ga iznova pratiti. Ono što je važno naglasiti je i da čak u primerima dobre prakse imamo ključne medijske tendencije kada su žene u pitanju, a to su estetizacija, seksualizacija i objektifikacija. Tako da mislim da slika nije obećavajuća – istakla je Jelena Višnjić iz BeFem-a.

Na skupu je rečeno da zakoni i strategije nisu uspeli da obezbede ravnopravnost žene i muškaraca u praksi, zbog čega su ovakvi događaji od izuzetne važnosti za stvaranje kulture jednakosti.

Ne obraćaju nam se u onoj meri koliko mi znamo da postoje drastični slučajevi diskriminacije. Mi nikada nikoga nismo ostavljali do kraja. Išli smo i po ivici, da bismo ukazali na problem – izjavila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti RS Brankica Janković.

Ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Elison Кemp je izjavila da se u Britaniji priprema projekat vredan devet miliona funti, a koji za cilj ima da stavi žene u centar medija. Ambasada u Podgorici, kao i Ambasada u Beogradu, razmišljaju kako možemo da ojačamo glas žena u medijima.

U radu dvodnevne međunarodne konferencije „Snažna žena – snažno selo“ učestvovale su aktivistkinje nevladinog sektora, predstavnice opštinskih tela za rodnu ravnopravnost i žene sa sela iz regiona jugozapadne Srbije.

Video prilog sa panela pogledajte ovde.