Problem vodosnabdevanja pijaćom vodom, loša putna infrastruktura, nedostatak posla, odlazak mladih – samo su neki od problema koje su meštani i meštanke mesne zajednice Sedobro izneli na sastanku koji je organizovao Forum žena Prijepolja u okviru projekta „Žene u odlučivanju – Uslov demokratizacije društva“.

Sastanku su prisustvovali meštani i meštanke Sedobra i Taševa, bivši i sadšanji članovi Saveta ove mesne zajednice. Od sedam članova Saveta mesne zajednice samo je jedna žena. Od 30 mesnih zajednica u opštini Prijepolje žene su prisutne u samo četiri. Sastanak je bio prilika da se čuju problemi sa kojima se žitelji ova lokalne zajednice svakodnevno nose.

Jedan od najvećih problema je nedostatak pijaće vode i nedovršena vodovodna mreža čija je izgradnja počela pre 30 godine.
Ta voda nema ni prečistača, nema ni određenih zaštitnih ograda, a nema ni kontrole nad vodovodom što je bio uslov da bi se voda pustila i koristila za piće – istakao je bivši predsednik MZ Sedobro Radovan Ninčić, dodajući da je vodovod mogao biti završen od 2002. godine do danas. Međutim, u tom intervalu ništa nije urađeno što se tiče vodovoda.

Vodovod nije jedini problem sela nadomak Prijepolja, koje u odnosu na popis iz 90 – ih ima duplo manje stanovnika nego danas.
Narod se demoralisao totalno. Neće da izlazi na izbore, neće da učestvuju ni u kakvim akcijama. Mi idemo u opštinu i žalimo se, ali od toga nema ništa – kaže član saveta MZ Sedobro Mehmed Duran.

Bivši član MZ Sedobro Remzo Fetahović takođe ističe nekoliko problema sa kojima se svakodnevno nose.
Put je katastrofa, rupe, drveće se savilo do puta, ne može da se prođe, a ni jedan propust ne radi. Zima ide, na televiziji pričaju o čišćenju snega a niko ne pominje ko je zadužen za Sedobro, dok Dostana Ninčić kao najveći problem ističe to što deca nemaju prevoza i što svaki roditelj mora da odvozi i dovozi svoje dete u školu.

U Sedobru je, ipak, izražena solidarnost.
Jedino što je bitno u tim malim sredinama i mesnim zajednicama je što svi mi jako bliski i srodni jedni sa drugima i da vam niko ne želi zlo i da vas niko neće spotaći. Što bi naš narod rekao, ako vam ne mogu pomoći, neće vam ni odmoći – smatra Dragana Varaklić.

Dragana je visoko obrazovana žena koja je rešila da sa svojom porodicom ostane na selu i pokrene sopstveni biznis.

Ja sam obnovila neke zasade i trudim se da živim od poljoprivrede, pa sam tako pokrenula posao sa sušenjem voća. Nadam se da ću uspeti da krenem sa tim poslom kako valja, kako ne bih morala da tražim neki drugi posao i ostanem tu – smatra Dragana, dodajući da je njihova prednost što je Sedobro blizu grada i što koliko toliko još uvek ima ljudi koji tu žive.

Sastanak je organizovan u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bostana, koju u Sedobru pohađa 5 đaka.

Cilj sastanka bio je osnaživanje žena za direktno učešće u procesima odlučivanja u mesnim zajednicama, omogućavanje konkretnih promena u Savetima mesnih zajednica u kojima su zastupljene, ali i osnaživanje žena da aktivno učestvuju u izgradnji lokalne zajednice.

 

Video prilog sa sastanka možete pogledati ovde.