Dvodnevna konferencija „Snažna žena – snažno selo“ na Zlataru počela je posetom domaćinstvu Кurćubića u novovaroškom selu Bukovik. Forum žena Prijepolja konferenciju organizuje u saradnji sa ambasadom Australije u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti.

U poljoprivredno domaćinstvo mladog bračnog para, Miljane i Milisava Кurćubića u selu Bukovik, udaljenom 20 kilometara od Nove Varoši, stigle su ambasadorka Australije za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Rut Stjuart, zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici, predstavnice kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, aktivistkinje ženskog nevladinog sektora i žene sa sela iz opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš.

U razgovoru sa domaćinima ambasadorka Austarlije izrazila je zahvalnost na gostoprimstvu, a interesovala se kakav je život žena na selu, kakva je situacija sa obrazovanjem i sistemom zdravstvene zaštite u seoskim područjima, gde plasiraju svoje proizvode i kakvi su njihovi planovi za budućnost. Iz Bukovika nosi samo pozitivne utiske.
Za mene, kao ambasadorku Australije u Srbiji, je veoma važno da iskoristim mogućnost da skrenem pažnju na položaj žena na selu – kaže ambasadorka Australije za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Rut Stjuart dodajući da i Srbija i Australija imaju dugu tradiciju bavljenja poljoprivredom, ali da su na slikama koje predstavljju farmere uglavnom muškarci, a da je realnost sasvim drugačija, jer većinu tih farmi vode žene.

U porodičnoj kući u Bukoviku žive tri generacije Кurćubića. Pored Milisava i Miljane i njihovo troje dece tu su i njegovi otac i majka i brat i sestra koji studiraju u Кragujevcu. Zajednički obrađuju oko 30 hektara zemlje i brinu o 17 krava i 9 bikova. Кrasi ih sloga, a kako kažu kod njih nema striktne podele dužnosti.

U izboru da ostane na selu i posveti se poljoprivrednoj proizvodnji Milisavu je pomogla supruga Miljana, rođena Pribojka, koja je centar Negotina, gde je godinama živela, zamenila životom na oko 1.100 metara nadmorske visine. Smatra da je život mnogo lakši ženama u gradu, ali je iskustvo, koje je stekla živeći i radeći na selu, neprocenjivo.

Iako po mnogo čemu slične, Srbija i Australija se u nekim stvarima razlikuju kada je u pitanju položaj žena na selu smatra ambasadorka Australije.
U Australiji postoji veliki broj nacionalnih udruženja koje pomažu ženama kako da uspešno vode poslove, da se bave poljoprivredom i kako da svet čuje za njih. Takođe, kod nas postoji jedna prestižna nagrada koja se svake godine dodeljuje naj ženi sa sela i mislim da je to nešto što bi trebalo i Srbija da pokrene u nekoj bliskoj budućnosti – istakla je australijska ambasadorka.

Prvi dan dvodnevne konferencije „Snažna žena – snažno selo“ završen je projekcijom video priča serijala „One nas inspirišu“ u kom je TV Forum predstavila 20 žena iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši koje svojim radom i posvećenošću menjaju i razvijaju lokalnu zajednicu.

Pre projekcije prisutne je pozdravila predsednica Upravnog odbora Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić izrazivši zadovoljstvo organizacijom jednog od najznačajnijih događaja u devetnaestogodišnjem radu Foruma žena Prijepolja.

Opširnije u video prilogu