Кućni neplaćeni rad, briga o deci i starijima, rad u poljoprivredi, rad koji počinje od ranog jutra i traje do kasno u noć, nepristupačnost brojnim uslugama poput socijalne i zdravstvene zaštite, samo su neki od problema i izazova sa kojima se žene sa sela u Srbiji svakodnevno suočavaju. Ovo je istaknuto na konferenciji za medije kojom je počeo drugi dan skupa „Snažna žena – snažno selo“.

Žene Prijepolja organizovane u okviru Foruma žena Prijepolja već dve decenije rade na promociji ženskih prava i trude se da poprave položaj žena u svojoj lokalnoj zajednici. Uz zahvalnost ambasadorki Australije koja je odmah prihvatila predlog predsednica Upravnog odbora Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić je objasnila razlog za održavanje panela“Snažna žena – snažno selo“.

Zašto sam imala želju da ovde okupim ambasadorke iz Srbije i Crne Gore, Poverenicu za ravnopravnost i Agenciju UN za ravnopravnost? Zato što su one postigle najviše u svojoj političkoj karijeri, nalaze se na mestima odlučivanja i predstavljaju svoje države. Nalaze se na raznim konferencijama i skupljene su u Beogradu, a nemaju mogućnost da neposredno razgovaraju sa ženama iz Zlatiborskog okruga i zato je trebalo napraviti jedan ovakav događaj upravo ovde – istakla je predsednica upravnog odbora Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić.

Ambasadorka Australije za Srbiju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru Rut Stjuart u Srbiju je došla pre nešto više od godinu dana.

Tada mi je neko pomenuo ime Mileve Malešić iz Prijepolja koja je imala želju da na jednom mestu okupi ambasadorke iz Srbije i Crne Gore kako bi razgovarale o izazovima sa kojima se suočavaju žene. Drago mi je što se godinu dana nakon toga nalazimo ovde i razgovaramo o tome – kaže Rut Stjuart.

Govoreći o izazovima sa kojima se žene sa sela suočavaju širom sveta ambasadorka Australije kaže da je situacija slična i u njenoj zemlji.

Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena dugi niz godina radi na poboljšnju rodne ravnopravnosti, a posebno položaja seoskih žena.

Poznato je da one predstavljaju jednu od najdiskriminisanijih grupa u našem društvu uprkos njihovim velikim znanjima i veštinama koje poseduju, a koje prolaze nezapaženo i zato nam je drago što možemo da podržimo ovaj događaj koji ima za cilj da dođemo do preporuka kako da unapredimo njihov položaj – istakla je Olja Janković Leković iz Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Žene sa sela suočavaju se sa smanjenim pristupom različitim uslugama poput socijalne i zdravstvene zaštite, a veliki problem je i formalna nezaposlenost, istakla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Izražavajući zahvalnost Milevi Malešić i Forumu žena Prijepolja što su inicirali ovaj događaj Poverenica je istakla da ne valja govoriti samo sa aspekta problema pa je zato konferenciji dat naziv „Snažna žena – snažno selo“.

Možete misliti da neko ko sve ovo uspeva da uradi u jednom danu, kakav je zapravo njegov kapacitet i koliko žene mogu da pruže našem društvu. To je jednostavno nesaglediv kapacitet koji mi ne koristimo dovoljno, zato što živimo u dominantno patrijarhalnom kulturnom obrascu – smatra Brankica Janković dodajući da država mora uzeti u obzir brojne izazove sa kojima se televizije, poput Televizije Forum, suočavaju.

Nakon konferencije za medije, usledila su tri panela u okviru kojih su predstavljeni društveni i ekonomski aspekti života seoskih žena, problem nasilja nad ženama u malim i seoskim sredinama, kao i problem nedovoljne vidljivosti žena u medijima.

Video prilog sa konferencije pogledajte ovde.