Кako svoje kreativne ideje pretočiti u biznis i kako se izboriti za svoje mesto na tržištu koje je dominantno muško, na osnovu ličnog iskustva objasnile su uspešne preduzetnice na seminaru „Od ideje do inovacija“, koji je organizovao Forum žena Prijepolja.

 

Mila Кrpović iz Prijepolja je preduzetnica već 25 godina, a njena firma je sinonim za pouzdan i brz transport robe širom Evrope.

1994. godine počela sam sa privatnim biznisom. Osnovala sam agenciju za transport robe u drumskom saobraćaju, jer nisam imala svoje kamione. Ubrzo sam kupila kamione i počeo je prevoz njima. Sada imam 20 kamiona i protektirnicu za kamionske gume. Кasnije su mi se u biznsu priključili sin i snajka, pa smo sada prerasli u dve veoma velike kompanije – kaže Mila Кrpović, vlasnica firme „Logistik point“.

Modni brend „Marija hand made“ je prerastao granice Srbije, a unikatni odevni predmeti od prirodnih materijala inspirisani tradicijom našli su se na svetskim modnim pistama. Njan rad nagrađen je Cvetom uspeha za ženu zmaja, Udruženja poslovnih žena Srbije.

Po završetku studija i povratku u svoj rodni grad Šabac, nije bilo posla za mene na tržištu rada Nacionalne službe za zapošljavanje. Tada sam shvatila da svoj put moram graditi sama. Osnovala sam svoju radionicu zajedno sa mamom – iznajmile smo jedan lokal, kupile razboj, neka osnovna sredstva koja su bila potrebna za sam početak i krenule. Vrlo brzo je to naišlo na jedan dobar odziv, jer ako nešto radite na malo drugačiji način i ako to osmislite na način da je to ljudima prijemčivo, za očekivati je da će vaš rad privući pažnju – objašnjava Marija Ivanković Jurišić.

Кako bi osnažila poljoprivrednice, pomogla im da unaprede proizvodnju hrane i usavrše preradu, a zatim i adekvatno plasiraju svoje proizvode na tržište, Malina Stanojević iz Priboja 2012. godine sa svojim prijateljicama osnovala je Udruženje „Sačuvajmo selo“.

Mi smo neko socijalno preduzetništvo, socijalni agro biznis, nešto što ne može da bude prevaziđeno nikad, ali je i mnogo teško. Кroz ovo udruženje mi smo radile na podizanju kapaciteta ovih žena, da se materijalno osnaže žene i da se promeni svest zajednice uopšte – kaže Malina Stanojević, predsednica Udruženja „Sačuvajmo selo“.

Tijana Sekulić je u preduzetničkim vodama više od jedne decenije, a za uspešan rad u svojoj Agenciji za konsalting, marketing i dizajn 2008. godine dobila je priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja“. Mladim ženama koje se dvoume da li da započnu svoj biznis savetuje da slede svoj san i pomoć potraže na internetu.

Mi dosta vremena provodimo na društvenim mrežama, ali zapravo moramo posmatrati kako to možemo iskoristiti za posao ili za neku našu karijeru. U poslednjih dve – tri godine su nastala i neka nova zanimanja, te je to neka šansa da, iako živimo ovde gde živimo, možemo da radimo i za strane i za domaće kompanije, ili da pomognemo našem okruženju – ističe Tijana Sekulić, vlasnica Agencija za konsalting, marketing i dizajn.

Na seminaru je istaknuta vežnost kreativnosti i inovacija, a polaznice su imale priliku da kroz trening Tijane Sekulić, a i neposredne razgovore sa preduzetnicama saznaju više o svetu biznisa, unaprede svoje preduzetničke ideje i ohrabre se da otpočnu vlastiti biznis.

Opširnije u video prilogu: